Най-амбициозната сделка за свободна търговия, която Европейският съюз е договарял досега – с Канада - е на път бъде подписана в неделя,  след като преодоля блокадата на Белгия.

Регионите ѝ Валония, Брюксел и федерацията Брюксел-Валония вдигнаха ветото си над споразумението за свободна търговия СЕТА, след като в петък техните парламенти одобриха декларация към него, откликваща на възражения на франкофонската общност. Те бяха свързани главно с вноса на земеделски продукти от Канада и със специален арбитражен съд за решаване на споровете между инвеститор и държава. Това позволи на белгийския външен министър Дидие Рейндерс да подпише СЕТА от името на федералното правителство и Съветът на ЕС да одобри споразумението, след като получи подписите на всички държави-членки.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо обяви, че пристига в Брюксел в неделя, за да подпише СЕТА на среща с лидерите на ЕС. Тя беше отложена от четвъртък заради невъзможността на белгийското федерално правителство на премиера Шарл Мишел да я подпише. За това той задължително трябваше да има пълномощия от петте регионални правителства.

Белгия беше единствената от 28 държави-членки на ЕС, която не беше подписала споразумението, договаряно седем години и либерализиращо 99 процента от търговията между него Канада.