"Решението да бъде поканена Георгиева за изцяло новия пост на главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие е лично на президента на банката Джим Йон Ким и тя ще докладва лично на него."

Това каза за "Събота 150" по БНР Дейвид Тейс, говорител на Световната банка за назначаването на Кристалина Георгиева начело на международната институция.

Позицията, която ще заеме Георгиева е съвсем нова, обясни още говорителят.

"Позицията на главен изпълнителен директор в Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие е изцяло нова и тя беше дадена на Кристалина Георгиева заради нейната безупречна репутация на много добър професионалист и човек, който прави така, че нещата да се случват. Джим Йон Ким я избра, защото чувстваше, че тя ще бъде най-добрият лидер, който да ръководи нашия екип с основна задача да се справя с глобалните предизвикателства", обясни още Тейс.

От 2 януари 2017 г. Кристалина Георгиева ще напусне поста си на заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар по бюджета, за да поеме висшия пост в Световната банка.

Сега на мястото ѝ България трябва да излъчи нов кандидат. До напускането ѝ тя ще работи съвместно с другия зам.-председател на ЕК Гюнтер Йотингер, за да бъде въведен той в дейността.

Новият пост е завръщане на Георгиева в Световната банка, където тя бе заместник-президент до 2010 година, когато стана български еврокомисар.

За нас това е поредният провал във външната политика на правителството на Бойко Борисов. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира факта, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия и преминава на висок пост в Световната банка.

."Сега ще бъдем лишени от възможността да имаме зам.-председател на комисията и ще ни се отнеме ресорът "Бюджет и финанси", който е най-важният", каза Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

Тя предположи, че за поста на Георгиева в Брюксел има апетити Германия, а България ще бъде даден по-маловажен ресор, от което тя ще изгуби. "Това показва едно – дори и европейските партньори на Бойко Борисов му обръщат гръб," каза лидерът на БСП.

"Ако задкулисната сделка е този пост да бъде зает от г-н Плевнелиев, това пък показва, че изобщо не ги интересува националният интерес на България, а просто гледат да си уредят лично топли местенца в Европа", продължи с предположенията Нинова.

Тя призова премиерът да не обсъжда кандидатури и да не номинира никого за поста, докато не приключат изборите.