Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Слави Трифонов е безпардонен наглец, който затваря "Орлов мост" за собствения си концерт заради огромното си его. Слави Трифонов няма как да бъде човека, който да води битка срещу олигархията, понеже години наред я обслужваше. Слави Трифонов е с огромни заслуги за опростачването на нацията. Слави Трифонов иска да влиза в политиката и се възползва недопустимо от медийното си влияние.

Всяко едно от тези твърдения вероятно има своите основания. На 6 ноември обаче няма да има референдум "за" или "против" Слави Трифонов. Той е иницииран от него и екипа му, но в гласуването имат право да се включат всички. В допитването има три въпроса, като особено важен е първият - "за"и "против" мажоритарния вот за депутати в два тура.

Този въпрос стои на общественото внимание кажи-речи от зората на демокрацията. Още когато Трифонов беше второстепенна звезда в прогресивното за времето си предаване "Ку-ку". И въпреки това чак сега въпросът се подлага на обществено допитване и гражданите могат да се произнесат по него. Затова е важно да не проваляме тази възможност заради лично отношение.

Години наред, може би дори десетилетия, обществото очаква от политиците да въведат ако не чист мажоритарен вот то поне силен мажоритарен елемент при гласуването за народни представители. Резултатът на това очакване засега е повече от скромен - преференциално гласуване, при което водачът на листата е бетониран, а за останалите прагът за размествания е доволно висок - 7%. И всички партии се чудят как да ликвидират или поне обезмислят дори това гласуване.

Да, чистата мажоритарна система вероятно си има своите недостатъци. А пропорционалната няма ли? Делян Пеевски с какъв вот стана депутат, с мажоритарен ли? Недостатъците на мажоритарния вот едва ли са чак толкова страшни, след като подобна система се използва в някои от водещите западни демокрации, които би трябвало да ни служат за образец. Най-малкото защото именно там емигрира голяма част от младите българи.

Мнозина твърдят, че ако въведем чиста мажоритарна система ГЕРБ ще има едва ли не 200 депутати. Същевременно сега има прогнози, че Цецка Цачева може и да не спечели чистия мажоритарен вот за президент независимо, че е издигната от най-голямата партия. Едно от тези две твърдения е невярно и е плод по-скоро на пропаганда, отколкото на политически реализъм. Вероятността невярното твърдение да е първото е много голяма.

Мажоритарната система със сигурност има едно положително качество Тя предполага повече лична отговорност от кандидатите за депутати. Липсата на тази отговорност към момента е един от най-големите дефицити в българската политика.

А специално в България почти всички големи партии са против мажоритарната система за гласуване. По-сериозен аргумент в полза на мажоритарната система едва ли би могъл да се приведе. Против нея са и видни лидери на неправителствени организации. Тук отново откриваме едно противоречие. Често тези лидери са упреквани - с основание или не - че изпълняват волята на "Козяк". В държавата, чието посолство е на ул. "Козяк" обаче избирателната система е точно мажоритарна.

Най-вероятно в референдума няма да се включат 3 500 586 избиратели, каквото е изискването по закон и резулатът от него няма да е задължителен. Достатъчно е обаче резултатите да са подобни на тези от последния референдум, посветен на електронното гласуване. Тогава 1 883 411 души гласуваха в подкрепа на електронния вот. Активността на допитването не бе достатъчна, за да бъде резултатът му задължителен, но много повече от изискуемите по закон 20% от избирателите се включиха в референдума, което принуди парламента в крайна сметка да се съобрази с волята на по-голямата част от тях. Защото 1 883 411 избиратели няма нито една парламентарна партия. И в крайна сметка електронният вот би трябвало да започне да се въвежда от 2018 г.

Дори депутатите да не приемат чист мажоритарен вот - могат да направят това ако резултатът от референдума не ги задължава - те ще трябва да предприемат същствени стъпки в тази посока. Било с въвеждането на т.нар. германска система, при която половината от депутатите се избират мажоритарно. Или пък чрез въвеждане на преференциално гласуване без праг и без бетониран водач, като по този начин гражданинът реално ще може да пренарежда партийната листа. Заради всичко това е изключително важно да се участва в референдума и резултатът по първия въпрос в него да отрази настроенията в обществото.

Що се отнася до другите два въпроса - за задължителното гласуване и за намаляването на партийната субсидия - те са по-скоро популизъм. По-важното е, че какъвто и да е резултатът по тях той няма да промени съществено политическата ни система. Докато въвеждането на мажоритарен вот или поне на силен мажоритарен елемент би било коренна промяна. Подобен регламент ще принуди политиците да разчитат по-малко на партийната си принадлежност и повече на собствените си лични и професионални качества.

Ето защо на 6 ноември би трябвало да мислим не за Слави. А за това как да подобрим механизма, по който излъчваме онези, от чиито решения - щем или ще щем - зависи собственото ни настояще и бъдеще.

Коментари

Бих искала авторът да ми покаже истинска анкета с 10 граждани

съвсем произволни, не в гето, не в пенсионерски клуб, а на улицата в голям областен град, които да се опитат да му обяснят какво представлява "мажоритарни избори в два тура". И да обяснят защо предпочитат/не предпочитат тази система. И дали не бива да въведем оценъчен избирателен метод. Или пък да забраним дихидроген моноксида във водата. От друга страна съвсем валидна тема за референдум би било "Одобрявате ли затварянето на важни кръстовища за провеждане на концертни прояви?".

:)

Първо за общото на немската система и чистия мажоритарен вот: И в двата случая изборите се провеждат в едномандатни избирателни райони. В единия случай така се избират половината, а в другия случай - всички депутати. Същественото тук е, че има безпощадна яснота кои хора са избрали даден мажоритарен кандидат. Безпощадна яснота кому този депутат дължи обяснение за действията и бездействията си.Директно казано, само в този случай се просува идея за отчетност на депутатите пред избирателите. Радан Кънев много добре схвана тази идея и затова отсече - "едномандатни райони - забравете". Затова и скочи на референдума на Плевнелиев!!! Тъкмо затова пък аз съм от другата страна. Двата тура: Сагата започна от Местан, който искаше да се радикализира въпроса на Плевнелиев за мажоритарност и така да се редуцира подкрепата за него. На олигополията това и се видя малко и реши да обвие въпроса в "красивия" ореол на Слави за по-сигурно. И да се пребори веднъж за винаги с "болните" идеи за мажоритарност. А ако може и с идеите за референдуми изобщо. Та точно тук идва и мястото за оценка на вашето предложение за референдум за затварянето на важни кръстовища...
 's picture

Antony Stefanov

Безпартиен съм, но

Безпартиен съм, но категорично съм против чистия "мажоритарен вот". Ще стане по-лошо. В момента имаме достатъчно мажоритарност. Гласуването за редица партии на практика е за лидера им. Има и възможност да се кандидатираш като самостоятелен кандидат за народен представител / както направи Слави с една кандидатка във Варна / - чист мажоритарен вот. Ако бъде проведен докрай този принцип и всичките народни представители се изберат мажоритарно как ще се състави правителство и чия отговорност ще бъде то.? На "народа" или на "олигархията"? Впрочем автора сам заявява, че не е за чист мажоритарен вот, което от своя страна означава, че в действителност той е за сегашната избирателна система.
 's picture

Роси

Имах един безнадежден въпрос преди години...

Упорито питах, по време на първия мандат на ГЕРБ беше, кой е мажоритарният им кандидат, спечелил в 23 МИР - София. Помнех, че беше някакъв професор, но НИКОЙ не можа да ми каже името му, нито го чух в Парламента... Мерси за такава "мажоритарност"! От друга страна, изведнъж става чудо, българинът се събужда и избира от една широка палитра, съставена от цвета на нацията (каквото и да означава това). И... пълним Парламента с интелигентни известни пора, които пабер си нямат от политика, но всеки има свош представи за добро и зло. И това ме навежда на мисълта, че всъщност някой ще им спукща решенията и ще ги "мотивира" да ги подкрепят. #Кой ли?!? И защо ли ми навява спомени за соца, за Парламент, пълен с изтъкнати тъкачки и Нешки Робеви...

Роси,

Не спекулирайте с тъпизма "31 мажоритарни депутати". Под всякаква критика е. Достатъчно е да сравните който и да е софийски МИР с Кюстендил например като брой избиратели. Ако имаше нещо логично в критиките към въпросите на Плевнелиев, то това беше, че въпросът за мажоритарност не е добре конкретизиран. Едно допълнение, което да казва, че не по-малко от половината депутати да се избират мажоритарно, щеше да е полезно.
 's picture

kuleto44

Не!Не!Не!

За мен този път наистина е по-важно не какво ме питат, а кой ме пита.И който се прави, че това е без значение, прави лоша услуга и на "питания народ" и на тази част от него, която никога не я слушат.
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Референдумите на Плевнелиев и Слави са от един източник

Въпросите са почти идентични, мотивът е един и същ, задкулисието, което ги избута напред е едно и също, простотията и скудоумието, върху която се понесоха като боклуците по Перловската са едни и същи. Резултатите ще бъдат подходящо манипулирани. Да живее нео-феодализмът.
 's picture

Милен

И аз не знам...

Признавам, че не мога да си формирам ясно мнение по въпроса. От една страна мажоритарният избор вдига мизата, или печелиш или губиш, което е много добре - в Парламента ще влизат само победители, за разлика от сегашните Бараковки. От друга - инстинктивно се гърча под популизма, който избива от общественото възприятие на темата. Намерихме си пенкилер - "променяме системата". Не харесвам импулсивните промени с пожелателни тоналности. За да се утвърди демокрацийката ни трябва преди всичко ПОСТОЯНСТВО и ПРЕДВИДИМОСТ, а с такава кардинална промяна ще теглим чертата на всичките ни усилия дотук. В тази връзка се сещам какъв бяс ме обхвана, когато някаква "Ентелектуалка" се молеше да се случи криза, подобна на 1996-а, та да сме "рестартирали". Изби ме на агресия, докато четях статията. През сънзателния ми живот все рестартираме и все зацикляме на едно и също място - полезни идиоти свалят антикомунистите с някакви ирационални аргументи, а после всички плащаме за глупостта им. И понеже това безспорно е Проблемът, не виждам как някакви мажоритарни алабалистики ще ни помогнат. Всичко идва от липсата на политическа (партийна) култура. ПАРТИИТЕ са нашето спасение, няма демокрация без партии. Но за да има партии трябва някаква елементарна отговорност към народа, от страна на участващите в тях личности. Например актуалната война ГЕРБ-Реформатори би трябвало да е просто вътрешно партийна битка в една голяма дясна партия. Днес "бойковистите" имат превес, утре може да са "костовистите". Червената линия обаче е ясна - на избори всички сме срещу БСП. Докато Картаген наистина бъде разрушен (да цитирам Сула-та). Тогава, кой знае, може би ще е редно да се разделим. Или пък отново да сме заедно, срещу някакво реално ляво, съставено от хора като Дончева, Слави и т.н. Но ние сме много далеч оттам, напротив, приближихме се към нов експеримент със собствените ни съдби. Все пак, натрупаният опит през последните близо 30 години ме прави умерен оптимист. Този път на червената бригада няма да им е толкова лесно, а за тях тези президентски и следващите парламентарни избори са "бой последен"
 's picture

George Pantev

достатъчно

достатъчно силен е мажоритарния вот и сега ... Българина не може да понесе един чисто мажоритарен такъв ...ще се осерем за десетилетия напред , така както го направихме като вкарахме 'царя" в политиката
mardafi .'s picture
mardafi .
mardafi

Не мога да отрека, че вие

Не мога да отрека, че вие селяните си харесвате селяни - затова тоя селтак не е харесван от нито един шоп - така , че фак оф селски пръчки
10 стинки's picture
10 стинки
10 стинки

10 стинки

Как да подобриш лайно? То се изхвърля. Чеп за зеле не става от тоз референдум... Референдум за съдебната система можеше да раздвижи нещата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.