Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) е една от МВР структурите, които ще са ангажирани с охраната на концерта на Слави Трифонов на Орлов мост в събота. Това стана ясно от брифинг на директора на столичната полиция Младен Маринов, посветен на културното мероприятие.

Източници от вътрешното ведомство поясниха пред Клуб Z, че няма да бъдат изкарвани "барети", а просто звеното антибобмаджии (бившето ДОТИ), което вече е към Отряда от квартал Врана, ще бъде на разположение заради очакваното голямо струпване на хора.

Събитието, което е в подкрепа на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", ще се проведе тази събота от 19:00 ч. и е с вход свободен. Именно затова властите предполагат, че десетки хиляди души ще го посетят. Полицейското присъствие ще е засилено в цяла София с цел предотвратяване на всякакви провокации и ексцесии, предупреждават от СДВР.

„Към евентуалните провокатори ще бъдем безкомпромисни", закани се Маринов.

В охранявания район няма да бъдат допускани маскирани, хора в нетрезво състояние, носещи обемисти багажи и забранени предмети, които биха могли да застрашат здравето или живота – огнестрелни оръжия, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, чадъри и бутилки, в това число и парфюми. Взети са предохранителни мерки и в Борисовата градина, където ще бъдат разположени мобилни патрули с кучета и конни полицаи.

На предварителни срещи са набелязани редица мерки за недопускане на инциденти и координиране на действията при евентуалното им възникване, съобщи още директорът на столичната дирекция.

Той уточни, че сред присъстващите на концерта ще има полицейски служители, както и представители на Столичната община и на организаторите на събитието, които ще носят светлоотразителни жилетки.  Хората ще могат да се обръщат към тях за съдействие при необходимост.

Старши комисар Маринов апелира към придружителите на малолетни и непълнолетни да поддържат постоянен визуален контакт с тях. За гарантиране спокойствието и сигурността на всички присъстващи преди, по време и след приключване на митинг-концерта ще има засилени проверки на граждани и пътни превозни средства. Особено строго ще бъдат тарашени хората, които ще заемат частта най-близо до сцената.

Точното място на концерта е на "Цариградско" между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и „П. К. Яворов”. Сцената ще бъде разположена веднага след „Орлов мост“. За удобство на зрителите, по бул. „Цариградско шосе”, от страната на парк „Борисова градина” ще бъдат издигнати седем кули с видеоекрани и озвучителни системи, обезопасени със заграждения около тях.

На пътното платно на бул. „Цариградско шосе” ще бъдат обособени буферни зони, в които няма да се допускат граждани, но в тях ще има на разположение охрана. Ще има обособени точки с медици и пожарни автомобили.

Още подробности може да видите тук.