И трите въпроса на националния референдум, иницииран от „Шоуто на Слави“, ще получат значително повече отговори „Да“, показва национално представително изследване на „Алфа рисърч“. За да бъдат резултатите задължителни, е необходимо да гласуват повече избиратели от тези, които са гласували на последните парламентарни избори. През 2014 година това направиха 3 500 585 избиратели. Т.е. сега се търси 3 500 586-ият, за да доведе референдумът до реални промени.

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

55,1% от запитаните отговарят с „Да“. Малко над една четвърт ще гласуват с „Не“, а над 18% нямат все още позиция.

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

Съвсем малко над половината отговорили имат намерение да зачеркнат „Да“ в бюлетината. Този въпрос събира най-много отговори „Не“ - 32%, а малко над 16% са без позиция.

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Тук е най-голямото мнозинство – 58,8% са за приемане на такава промяна, една четвърт от запитаните са против, а отново малко над 16% са без позиция.

Интересно е, че запитаните избиратели изпадат в противоречие, защото отговарят в мнозинството си утвърдително и на двата основни мотива на противостоящите позиции за всеки от въпросите.

Повечето хора хем искат орязване на субсидията, хем се съгласяват, че така партиите ще изпаднат в зависимост от интересите на благодетелите си. Три четвърти от българите споделят тази загриженост, но в същото време повече от половината ще гласуват за рязко намаляване на субсидиите.

Същото противоречие се забелязва и при задължителното гласуване. За три четвърти от хората то е право, а не задължение, но в същото време повече от половината ще гласуват за въвеждането му.

При мажоритарните избори в еднаква степен се споделя и позицията, че те ще ограничат представителството, и тази, че ще го разширят.

Повечето хора са информирани за нововъведенията – и за задължителното гласуване, и за квадратчето „Не подкрепям никого“.

Заявилите готовност да гласуват на референдума на 6 ноември са съвсем малко повече в сравнение със заявилите същото преди референдума за електронното гласуване преди година.

Дори и гласувалите тази година да не достигнат броя на гласувалите на последните парламентарни избори, то най-вероятно участието ще надхвърли 20% и тогава въпросите влизат за обсъждане в Народното събрание.

...

За втора поредна година по поръчка на Институт за развитие на публичната среда и финансирано с проектни средства на организацията агенция Алфа Рисърч провежда национално представително проучване за информираността и ролята на кампанията за Президентските избори и Националния референдум. Настоящото изследване е проведено в периода 19 – 24 октомври 2016г. сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.