Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Средствата от държавния бюджет, предвидени като съфинансиране по проекта „Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование“, ще бъдат предназначени за 150-те учители, които ще работят с децата и с уязвими групи. Така стипендиите на учениците няма да се плащат от бюджета, а ще се осигуряват изцяло от международния донор. 

Това съобщение дойде днес от пресцентъра на Министерството на образованието след среща на Меглена Кунева с предсатвителя на Ромския образователен фонд Огнян Исаев и директора на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства Мануела Радева.

Отчитайки повишената обществената чувствителност по темата, проведохме задълбочен разговор за необходимостта от целенасочени усилия всички деца да бъдат обхванати от образователната система в България. Най-уязвимата група от деца, които рано напуснат училище, е ромската група, е коментирала Кунева, цитирана от пресцентъра си. 

Като силно обезпокоителен отново беше подчертан фактът, че едва 1% от ромските деца завършват XII клас, въпреки че делът им в първи клас е една пета от всички деца. Заради това оценяваме, че Ромският образователен фонд предоставя безвъзмездно средства за подкрепа на успешното завършване на средно образование на ромски деца, казала още тя.

МОН ще предложи активното включване на общините в процеса на наблюдение на стипендиантите и ще бъде осъществяван ежемесечен контрол върху разходването на средствата за стипендии. Учителите ще контролират посещаемостта и резултатите на учениците и ще представят редовен отчет за всяко дете, участващо в програмата, както и ще ги подпомагат със съвети, в това число и за разумно използване на стипендиите за нуждите на детето. Припомняме, че още при подписване на споразумението е фиксирано всеки учебен срок да се прави оценка дали учениците, получили стипендии, запазват и подобряват успеха си, за да останат в програмата. 

Първаночалната идея беше малко по-различна. Деца от IX и X клас, които имат успех над 3,50 и се самоопределят като роми могат да кандидатстват за месечна стипендия от 30 евро. Проектът „Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование" е финансиран от Ромски образователен фонд (създадена от Джордж Сорос организация с централа в Будапеща) и Министерството на образованието и науката в съотношение 60:40. По думите на министъра на образованието Меглена Кунева, за следващите две години трябва да бъдат подпомогнати около 700 ученици. Целта е повече ромски деца да завършат средно образование, това да увеличи шансовете им на пазара на труда и да бъде намалена безработицата сред тази група. След като проектът беше огласен настана масово недоволство и обвинения, че по този начин се дискриминират неромите. Дори имаше и протести от граждани патриоти. Днес министерството представи редактиран вариант на идеята.

Коментари

Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Кунева се притесни да не я нашамаросат

Нема топки колкото началник на НПО. Нито собствено мнение, движи се плътно по вятъра. ТПЗ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.