Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Меглена Кунева е седнала зад бюро, на което пише „Стипендии“. Отворила е едно куфарче, върху което има знака на еврото - €. На опашка пред нея чакат хора с вид на бедни, по-тъмни лица, жена с дете на ръце, а облеклото на всички е като от втора употреба. „Ама, всички ли сте ученици?!“, пише в балончето над Кунева. „Айе ма, к'во се циганиш за 30 еуро!“, пише в балончето над първия на опашката.

Карикатурата е публикувана в сайта „Терминал 3“, където Чавдар Николов поддържа всекидневна рубрика откакто бе прекратен договорът му с медийната група на Нова телевизия заради скандала с карикатурата с Бойко Борисов, Динко и т.нар. свински опашки.

Но и карикатурата с Кунева е напът да се превърне в скандал. В Комисията за защита от дискриминация вече е внесена жалба срещу Чавдар Николов и сдружението „Център за гражданска активност“, което издава сайта „Терминал 3“.

„Изобразената в карикатурата репрезентация явно се възползва от вече стари и установени дискриминационни представи против ромския етнос, срещу които е необходим системен отговор от страна на институциите. В преките правомощия, а и в интерес на дългосрочната работа на Комисията за защита от дискриминация е да предприема мерки срещу подобни практики“, пише в жалбата си Станислав Додов.

Жалбоподателят е част от екипа на онлайн списанието „dВерсия“ - „платформа за независима лява публицистика“, което се издава от няколко от т.нар. ранобудни студенти, които преди три години окупирапа Софийския университет.

Станислав Додов настоява Комисията за защита от дискриминация да установи нарушение по Чл. 4 от Закона за защита от дискриминация. (целия текст от закона вижте по-долу) Жалбата е публикувана на сайта на „dВерсия“.

Карикатурата предизвика остри спорове и в социалната мрежа фейсбук – някои я споделят и одобряват, други твърдят, че някои граници са прекрачени.

Чавдар Николов обясни в профила си, че конкретният повод за тази катикатура е „неубедителната позиция на министър Кунева за стипендиите за деца от ромски произход, само защото поредна организация се е загрижила за стимулиране на тяхната интеграция“.

„Само искам да помоля да не възприемате карикатурите ми като оръжие, насочено ту към едни, ту към други. Никак не съм свръхчовек, за да водя войни на десетки фронтове. А и карикатурата в Европа отдавна вече не е оръжие, тя е начин да предизвикваме обществото към размисъл, начин хаплив, много често заядлив, а понякога дори и смешен. Остава оръжие доста по на юг и още по на изток“.

Според Николов, да се обърнеш към Комисията за защита от дискриминация заради карикатура е особен прецедент.

„Тогава всички политици от централен, ляв или десен спектър биха могли да се жалват пред различни правозащитни, български и международни организации от моето "елитистично задоволство" да ги рисувам "мърляви, глупави и мързеливи", казва художникът.

Жалбата е и срещу сайта „Терминал 3“, чийто главен редактор Ивет Добромирова казва, че „обществото ни е карикатурно грозно и в това няма нищо смешно“.

„Но се обижда, когато види отражението си в карикатурите на карикатуристите. Воайорства доволно и под сурдинка и тихичко, когато окарикатуряват силните на деня и рязко добива смелост да търси сметка, когато окарикатуряват него. КОЙ е виновен?“

Колкото повече продължават споровете, толкова по-популярна става карикатурата на Чавдар Николов. Тя се разпространява и от сайта „Терминал 3“, и от отделни профили във фейсбук и вече е достигнала до над 100 хиляди души.

Ето и Чл. 4 от Закона за защита от дискриминация:

Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.

(2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства.

(3) Непряка дискриминация е поставяне на лице на основата на признаците по ал. 1 в по-неблагоприятно положение в сравнение с други лица чрез привидно неутрална разпоредба, критерий или практика, освен ако тази разпоредба, критерий или практика е обективно оправдан/а с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими.

Ключови думи

Коментари

Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Не е като да не е расистка

Но такъв е българският златен стандарт, мразиме расизма и нег- циганите.

Карикатурата е откровено тъпа и грозна.

Дискриминационна - не знам.
ГЕРБО bb's picture
ГЕРБО bb
ЦВ-ЦВ

АКО...

Ако зад Куневицата висеше пУтрета на Бай Хей Махленския фон Банкя, никой нямаше да заведе дело срещу карикатуриста. Чавдаре, винаги им го туряй с по един бай Хей!
kate pate's picture
kate pate
new

:-)

Съгласен съм с теб. С бат Бойко е безопасно да се ебаваш, щото той е демократ. Обаче с циганите е допуснал фатална грешка. Ще плати една глоба сега, да му е за урок. Ако беше в друга държава от ЕС санкцията щеше да е няколко месеца затвор. Виж това: http://30dumi.com/2016/05/16/svobodata-na-slovoto-v-avstriya-se-opitva-da-smachka-balgarska-patriotka/

Аз бих я обвинил

само в бездарие и некадърност... Но това не е нещо изненадващо за "творците" от соц. елита...
kate pate's picture
kate pate
new

Ако има състезание по

Ако има състезание по простащина Николов твърдо печели второ място. Първото е за другия културтергер - Минеков.
 's picture

Krasimir Kabakciev

Това са нелегитимни действия против свободата на словото

И най-вече в пряка защита на министър от партията на простите - ГЕРБ (определена за такава от самата него - “понеже аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме“). Лицето Кунева, назначено за министър на образованието, няма никаква компетентност, никакъв ценз, никакви приноси в областта. Предишен министър също беше потресаващо некомпетентен - и беше бламиран от КС (половината му закон направен на пух и прах - отменен), но поне беше професор - което все пак предполага някакви приноси в науката и образованието. Каква компетентност, какъв ценз, какви приноси има този индивид, загробил Козлодуй 3-4, с образованието и науката? Това е проблемът, а не уж дискриминация спрямо ромите.
 's picture

Krasimir Kabakciev

Малка корекция

Лицето Кунева не е “министър от партията на простите“, а е назначено за министър от лидера на партията на простите.
kate pate's picture
kate pate
new

:-)

“аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме“ В това изречение има толкова мъдрост колкото и в "аз знам, че нищо не знам..." и добре, че Сократ не е живял по времето на Кабакчиев, иначе щеше да бъде обявен за абсолютен неграмотник.
 's picture

Krasimir Kabakciev

Парите за циганчета са дискриминация срещу българчетата

С пълно основание да се твърди, че даването на парични средства на циганчета представлява дискриминация срещу българчетата - и би трябвало да се заведе дело на основание Закона за защита от дискриминация срещу инициаторите и извършителите на това деяние.
 's picture

Krasimir Kabakciev

Корекция

"С пълно основание да се твърди" да се чете "С пълно основание може да се твърди".
kate pate's picture
kate pate
new

Това е друг казус, бе...

Това е друг казус, бе... Кабакчиев, ти не си прост. Ти си един досаден тАпанар със суфистицирано мислене.
i l's picture
i l
ivanll

Нормално е дискриминационен

Нормално е дискриминационен закон да подбужда към "дискриминационни" карикатури. Интересно е тия същите с що не се жалваха за дискриминационният закон, но виж този с карикатурите им е виновен за всичко.

Кукувицата

Куневицата собственоушно я слушах как обяснява, че в училищата в Смолянски вилает имало висока успевателност, въпреки че имало много турци. Какво повече да ви кажа? Или някой друг има ли нещо да добави?
 's picture

Дора Апостолова

Най-голямото оръжие на Европа

Най-голямото оръжие на Европа срещу дискриминацията и социалното неравенство от 70 години е ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА. Тя е плод на демокрацията и так където има развита демокрация, правовата държава работи добре и с желязната си и секира не позволява нарушение на закона. Бившата комунистка от последния елит на БКП -известна като "златното яйце на новата червена олигархия" неин ангел хранител и пазител-"юристката Кунева" до сега не знае нищо за съвременната европейска правова държава. Кога комунистите са познавали демокрацията, за да познават и правовата държава? Никога! Жалкото е ,че те продължават да ни управляват и след 1989 г, със същия акъл и прийоми на управление от времето на бай Тошо, да си играят с нас"на демокрация", да спират изграждането на правова държава. Липсата на демокрация и правова държава ни държи в ръцете на олигархията, да ни дои ,подстригва и държи с най ниския жизнен стандарт в света. Нашият "европейски политик" Кунева, не знае, че в развита и демократична Европа, стипендии се отпускат еднакво на всички ученици от горните класове и студенти от висшите учебни заведения. Например - в скандинавските страни се отпускат стипендии за всички студенти прекрачили университета независимо от тяхната етническа и расова принадлежност- еднаква сума около 800 евро за всеки в продължение на 55 учебни месеца( 5,5 учебни години). Изискването е да си завършил предишната годината с не по малко от 20 точки. Това е един приемлив и достъпен праг за всеки който желае да учи. Тези страни са развити демокрации със силно действаща правова държава, която изпълнява закона с точката и запетайката. В случай дискриминацията се върши от самата Кунева. И повече мирише на КОРУПЦИЯ, която е възможна в Европа само в страни като България, където липсва правова държава. Тази липса се използва от политическия ни елит вече 25 години да генерира мащабна корупция с която ограбва българите и техния стандарт. Проследете от къде ще минават готвените от Кунева стипендиите и ще видите каква огромна корупция се готви с тях. При всички положения, без правова държава, те ще потънат 90% в джоба на елита, без да достигнат по предназначение. Бас давам този Станислав Додов ,подал жалбата срещу карикатурата на Чавдар Николов, е творение на нашия куневски корумпиран политически елит. Използва факта, че в България липсва правова държава да му свети маслото и окупира университета вече 3 години, държи го в хаос и дезорганизация в името на демокрацията?!!,Кой му позволява това и къде другаде в развитите европейски демокрации и правови държави на Европа ще позволят подобно нарушение на обвесвания ред? Това е дело единствено на политическия ни елит, който вижда края си и използва всички начини да го отложи и прати обществената омраза в глуха посока. Нашият народ трябва да се бори за да свали този посткомунистически куневски елит от власт, с него той няма европейско бъдеще. И след това да построи правова държава с правилата на развитите европейски демокрация, която автоматично ще изправи на съд всички наши политици от 1985 г насам за корупция и геноцид!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.