"Понеже виждам, че някак "Конюшните" бързо забравиха и много други неща са забравени. Поинтересувах се малко, има още две години поне за много от сделките от абсолютната давност. И затова с МВР, на ДАНС разпоредбите, които ще дам, са да направим ревизия на всички приватизационни сделки на целия преход, за да стане ясно кой кога и какво е продавал и дали това е реалната цена.

Това се закани премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет днес. Конкретният повод от днес за реакцията - реплика от сутринта пред Нова тв на лидерката на БСП Корнелия Нинова, свързана с приватизацията на "Булгартабак".

 
За приватизацията на тютюневия холдинг той допълни: 

Да отидат и всичко, което има за "Булгартабак", да го извадят като сделка, щом имат претенции към нея. Аз не съм продал "Булгартабак".

Сделката за "Булгартабак" бе финализирана през 2011 г. от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Тогава премиер е Бойко Борисов.

Премиерът коментира и отношенията си с Росен Плевнелиев след неговия отговор по повод твърденията на Борисов за назначенията на Иво Прокопиев в първия му кабинет: 

С президента Росен Плевнелиев и като министър, и като президент сме работили прекрасно, няма нито един спор, който да не сме решили, заяви Борисов - Не знам какво е гледал или са му предали, аз казах една истина, която всички добре знаете".

След това разясни и какво е имал предвид пред Нова тв за кръга "Капитал" и назначенията тогава:

"Затова в развитите цивилизовани държави толкова много се държи на така наречените системни партии. Тогава от кмет изведнъж трябваше да посоча 16 министри, още 50-60 зам.-министри, шефове на агенции и какво ли не още и то след провала на Тройната коалиция. Не знам някоя партия дали има толкова ресурс, хора, подготвени веднага да поемат този пост".

Той разказа как тогава са се провели срещи със синдикатите, КРИБ, който тогава е бил оглавяван от Иво Прокопиев.

"Оттогава до ден днешен с работодателските организации - големи, малки, средни, търговските камери, синдикатите, с браншовите организации непрекъснато поддържаме връзка. Тогава съм се обърнал и към КРИБ във финансово-икономическата сфера да намерим най-подходящите хора", поясни Борисов.

Премиерът натърти, че не е казал нищо лощо и не разбира защо всички реагирали така "ужилено". 

Нима многократно не съм заявявал за всички добри неща, които президентската институция е направила. Надявам се той също да гледа интервюто да чуе всичко, което съм казал. Това са темите, така сме се подредили тогава, не съм го крил", каза още Борисов и допълни, че тези, които не са си вършели работата, са били отстранени, както и тези, при които е имало вмешателство.

Накрая "даде разрешение" на сегашните си министри, ако някога се е опитвал да им повлияе заради друг човек.