"Какво ще кажете за убийство на Асад?"

Този въпрос задал сътрудник на американския конгресмен републиканец Дъг Ламборн, пише изданието "Форин полиси".

Това станало по време на брифинг "оф дъ рекърд" на близо 75 души от апарата на Конгреса, проведен от Съвета по международни отношения.

Въпросът бил зададен към Филип Гордън - бивш координатор на Белия дом за Близкия изток. Всички присъстващи отворили широко очи от почуда. Гордън обаче отхвърлил предложената идея хем като незаконна, хем като неефективна.

"Това е противозаконно и няма да има никаква разлика, тъй като руснаците все още имат интереси в Сирия и иранците също имат интерес", казал Гордън според един от присъствалите на брифинга. Информацията е дадена на "Форин полиси" при условие за анонимност.

Изданието припомня забрана за убийства, издадена през 1976 г. от тогавашния президент на САЩ Джералд Форд. Тя била издадена след разкрития, че ЦРУ се опитало нееднократно да убие кубинския лидер Фидел Кастро. Всеки американски президент подновява действието на тази заповед. В нея се съдържа следното изречение:

"Нито един служител на правителството на САЩ не трябва да се замесва или да участва в заговор за политическо убийство."

Потърсен от "Форин полиси", човекът, предложил убийството на Асад, заявил:

"Нито една от дискусиите на тази среща не отразява това, което конгресменът Ламборн мисли."

И допълнил, че това наистина противоречи на политиката на САЩ.

"Очевидно би било наистина огромна промяна да се направи нещо различно, - казал още скандалният помощник. - Изобщо не чух това да се обсъжда сериозно."

Помощникът на Дъг Ламборн също пожелал да остане анонимен.