Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Японски учени са създали уникалния робот Kengoro, чиято главна особеност не е удивителната му сила или необичайната издръжливост, а възможността да... се изпотява, пише „Вашингтон пост“. Досега такъв робот не е изобретяван.

Kengoro се придвижва с помощта на 108 електромотора, които чувствително се загряват по време на работа. За да предотвратят прегряването и излизането им от строя, учените от University of Tokyo измислили специална система за охлаждане. Тя е различна от традиционните вентилатори. Вместо тях изследователите оборудвали творението си със система за „изкуствено изпотяване“.

Носещата конструкция на робота е направена от порест алуминий. През отверстия в „скелета“ се просмуква дейонизирана вода, която охлажда работещите електромотори. Водата трябва да се сменя на всеки 12 часа работа.
 

За да демонстрират, че охлаждащата система действително работи, учените „принудили“ Kengoro да прави лицеви опори в продължение на 11 минути. Всеки друг робот, изпълнявайки подобна задача, би прегрял, но новото японско изобретение се справило със задачата. Е, изпотявайки се...

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.