За първи път говорещ хуманоиден робот на име Пепър ще учи в среднообразователно училище заедно с деца в японския град Васеда, в префектурата Фукушима, съобщи БГНЕС. 

Роботът Пепър е разработен от японската компания Softbank Corp. И досега е използван за обслужване на клиенти предимно в банки и магазини "Нестле". Миналата година първата партида роботи е била разграбена за минути на цена от 1900 долара. Според разработчиците роботът е снабден с голям брой камери и сензори, които му позволяват да изпита почти целия спектър от човешки емоции: радост, тъга, страх, тревожност, гняв. В зависимост от ситуацията Пепър може да се смее в отговор на шега или да отиде и да утеши своя собственик, ако е тъжен, или е имал тежък ден. 

"За пръв път в човешката история дадохме на робот сърце и чувства", твърди директорът на "Софтбанк" Масайоши Сон.

Роботът Пепър прави "селфи". 

Това е първото кибернетично устройство, което има способността да се самообразова и да усвоява нови умения. Роботът говори на японски и на английски език, затова и се предполага, че ще участва най-активно в часовете по английски език.

Според учителите в гимназията появата на робота Пепър ще бъде от огромна полза за децата, тъй като ще имат възможността да общуват с истински робот, а това ще им бъде от огромна полза за в бъдеще. Особено като се има предвид, че японското правителство активно насърчава производството и въвеждането на роботи във всички сфери. С надеждата, че скоро страната ще заеме водещо място в света в този сектор на икономиката. Дори от държавния бюджет са били отпуснати субсидии за предприятия, които да назначават роботи вместо живи служители, съобщава ТАСС.

По-рано този месец "Пепър" се споразумя с IBM за интегриране на суперкомпютъра Watson с робота Пепър. Идеята е когнитивната технология да помогне на робота да разбира по-добре човешките емоции, за да комуникира по-ефективно с потребители, както и да се научи да събира информация от социални медии.