Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Най-големият пътнически кораб в историята - 120 хиляди тонният Harmony of the Seas, беше предаден на неговите собственици на церемония на френското пристанище Сен Назар, където беше построен през последните 40 месеци, съобщи АФП.

Луксозният дом за над 8500 пътници и екипаж е широк 66 м - рекорд за круизен кораб, като с дължината си от 362 м превишава с 50 м височината на Айфеловата кула.

Плаващият град струва почти  млрд. и има 16 палуби, на които могат да се поберат 6360 пътници и 2100 души екипаж. Корабът е построен по поръчка на базираната в САЩ Royal Caribbean Cruises Ltd (RCCL) от френската компания STX France.

Сред неговите атракциони е "Върховната бездна" - най-високата водна пързалка, поставяна на кораб, която се спуска на височина от 10 етажа. Освен това има стена за катерене, симулатор за каране на сърф, плаващи джакузита, казино, както и театър със 1400 места, на който се поставят мюзикъли от репертоара на Бродуей.

Два робота-бармани ще обслужват пътниците в "бионичен" бар, а корабът дори има собствена главна улица и парк.

Гигантът ще отделя с 20% по-малко въглеродни емисии от двата най-големи кораба в неговия клас, благодарение на технология, която изпуска въздух под кърмата м, като по този начин намалява неговото тегло.

Компанията STX France казва, че за построяването на кораба са били ангажирани 2500 работници, които са отделили общо 10 млн. работни часа.

В неделя Harmony of the Seas ще отплава за Саутхемптън, южна Англия, откъдето на 22 май ще потегли за първото си официално пътуване към Барселона, мястото му на постоянно домуване. Оттам ще се извършват и круизите с кораба.

RCCL вече използва два лайнера с подобни размери - Allure of the Seas и Oasis of the Seas. Операторът вече е поръчал и двойник на Harmony, който се очаква да бъде готов през 2014 г.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.