Най-големият пътнически кораб в историята - 120 хиляди тонният Harmony of the Seas, беше предаден на неговите собственици на церемония на френското пристанище Сен Назар, където беше построен през последните 40 месеци, съобщи АФП.

Луксозният дом за над 8500 пътници и екипаж е широк 66 м - рекорд за круизен кораб, като с дължината си от 362 м превишава с 50 м височината на Айфеловата кула.

Плаващият град струва почти  млрд. и има 16 палуби, на които могат да се поберат 6360 пътници и 2100 души екипаж. Корабът е построен по поръчка на базираната в САЩ Royal Caribbean Cruises Ltd (RCCL) от френската компания STX France.

Сред неговите атракциони е "Върховната бездна" - най-високата водна пързалка, поставяна на кораб, която се спуска на височина от 10 етажа. Освен това има стена за катерене, симулатор за каране на сърф, плаващи джакузита, казино, както и театър със 1400 места, на който се поставят мюзикъли от репертоара на Бродуей.

Два робота-бармани ще обслужват пътниците в "бионичен" бар, а корабът дори има собствена главна улица и парк.

Гигантът ще отделя с 20% по-малко въглеродни емисии от двата най-големи кораба в неговия клас, благодарение на технология, която изпуска въздух под кърмата м, като по този начин намалява неговото тегло.

Компанията STX France казва, че за построяването на кораба са били ангажирани 2500 работници, които са отделили общо 10 млн. работни часа.

В неделя Harmony of the Seas ще отплава за Саутхемптън, южна Англия, откъдето на 22 май ще потегли за първото си официално пътуване към Барселона, мястото му на постоянно домуване. Оттам ще се извършват и круизите с кораба.

RCCL вече използва два лайнера с подобни размери - Allure of the Seas и Oasis of the Seas. Операторът вече е поръчал и двойник на Harmony, който се очаква да бъде готов през 2014 г.