Кандидатите за президент да кажат какви са предложенията им за реформа в съдебната система. Такава покана към участниците в изборната надпревара са отправили гражданите от инициативата "Правосъдие за всеки", съобщиха оттам.

Въпросите към кандидат-президентите вече са отправени, а отговори се очаквали до 26 октомври. Гражданите са готови да организират и дискусия по темата преди края на предизборната кампания.

Въпреки ограничените правомощия на държавния глава според конституцията, от "Правосъдие за всеки" смятат, че "президентът, с авторитета на мажоритарно избрана институция, в чиито правомощия е правото да предлага конституционни промени, да прави обръщения към нацията и пряко да влияе на политическите решения и реформите в страната, би могъл до голяма степен да допринесе за популяризирането и осъществяването на успешна и ефективна съдебна реформа".

Поради това за нас, а вярваме и за цялото общество, е от ключово значение каква е позицията на кандидатите за президент на Република България в предстоящите избори на 06.11.2016 г. по повдигнатите въпроси и отношението на всеки кандидат към текущите скандали, свързани с фактическия отказ от провеждане на държавна наказателна политика, насочена към борбата с корупцията и организираната престъпност", казват от организацията.