Санкциите срешу Русия трябва да бъдат отменени. Тази своя позиция обяви кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева в първия дебат по бТВ с ген. Румен Радев.

Опонентът ѝ я поздрави за позицията.

"Трябва да преследваме нашия интерес", каза той. Според Радев "еврофилията не означава русофобия".

Той отрече някога да е искал да се преразгледа участието на България в НАТО. "Казвал съм да се преразгледа начина на участие", каза той.

"Крим де юре е украински, де факто там се вее руският флаг. Там народът трябва да реши", заяви генералът.

"Анексията е грубо нарушение. Крим е в Украйна", смята Цачева.

Майка срещу генерал. Така обяви битката между двамата основни кандидати за президент Цецка Цачева от ГЕРБ и Румен Радев от БСП водещият Антон Хекимян по бТВ. Двамата за първи се срещнаха в дебат очи в очи.

В началото Цачева обяви, че ще се ръководи от националния интерес - образована и сигурна нация, евроантлантически път без алтернатива, "ще отстоявам тази ценностна ориентация на България", увери тя. Сред приоритетите ѝ са "диалогичност, мостове между граждани и институции".

"Промяната е незбежна, президентът не трябва да е церемониалмайстор, да изпълнява чуждо мнение, а да обединява, да не разделя", каза Радев. "Първият ми приоритет - сигурността, вторият - балансирана външна политика, третият - да бъда социален филтър", изброи той.

На въпрос дали се познават, двамата се разминаха. "Днес се запознахме, това е моята първа среща с г-н Радев", заяви Цачева. Стана ясно, че не го помни. Защото генералът твърдеше, че са се срещали и по-рано, в Народното събрание. "Имахме директен контакт, тогава с г-жа Цачева обсъждахме проблемите за откриването на Военно училище и тя зае добра позиция, за което и благодаря", каза той. Кандидатката на ГЕРБ до края настояваше, че не се е срещала с него и явно има "грешка в интерпретацията".

Радев коментира и скандала с твърденията на Ангел Гаджев, че разпределя пари от множество инициативни комитети, в това число и на този на кандидата на БСП. 

"При нас няма такова лице. Всичко е изрядно с нашите медийни пакети. Има списък на целия инициативен комитет. Проверете", отрече той.

Двамата препратиха към щабовете си по въпроса за парите за кампанията и въпросите колко средства са изразходвани до този момент.

Темата "Сигурност"

Кандидатите влязоха и в несъгласие за състоянието на въоръжените ни сили. Според ген. Радев, те са в "печално състояние".

"Позволете да не се съглася, вие кога разбрахте това? По времето на кабинета Орешарски с министър Ангел Найденов?", попита Цачева.

Радев заяви, че по времето на Найденов България е почнала строенето на ограда на границата ни и тогава е струвало 250 000 лв на километър, а за това са били критикувани "уважавани генерали", въпреки че сега се харчат по 1 млн. на км, и никой не коментира.

Като ключово в политиката за сигурността Цачева посочи европейската солидарност, от която вече има 160 млн. евро помощ.

"Нека погледнем фактите, това, че има помощ е прекрасно, това, че премиерът редовно организира фотосесии по границите не помага. Имаме една сигурна граница - сръбската. Имаме 50% ръст на нелегални имигранти от последните седмици", заяви Радев.

Цачева възрази, че нелегалните мигранти всъщност намаляват. И попита опонента си какво би направил. Подобни въпроси тя му задаваше неколкократно.

Цачева се опитваше да препитва генерала, той отговаряше чинно.

"Бих свикал КСНС, където да се обсъдят всички проблеми и да се вземат адекватни мерки", отговори той.

"Свикването на КСНС е само тогава, когато има остра и реална заплаха за националната сигурност. Не бива да се нагнетява ситуацията, да се провокира тревога сред гражданите. Институциите са на мястото си, работят в синхрон", контрира Цачева.

Отношенията с Турция

Защо България тихомълком върна 7 души на Турция - това е въпросът, с който водещият Хекимян отвори темата за отношенията със съседната ни държава.

"Когато не е спазен законът, това трябва да се случва", заяви Цачева, за да защити действията на българските власти.

Водещият обаче отбеляза, че омбудсманката Мая Манолова вече е обявила, че това нарушава човешките права на тези хора.

"Преди всичко е националният интерес на държавата, пред защитата на отделни права", обяви кандидатката на ГЕРБ.

Радев бе на друго мнение:

"Тази експресна екстрадиция за мен не говори добре. Никоя държава не бърза спешно да върне хора, които ги заплашват мъчения и заплаха за живота. Имаме някаква зависимост от Ердоган."

Цачева отново се обърна директно към него:

"Вие подкрепяте ли политиките, които води правителството, дипломацията спрямо Турция на българските институции?"

"Подкрепям ги напълно. България трябва да води задълбочен диалог с Турция, от там идват редица заплахи, въпросът е от каква позиция ние тръгваме към Ердоган", отговори той.

Цачева отбеляза, че е важно да имаме добри отношения с Турция, защото разчитаме на тях да ни помагат с границата. Радев обаче атакува по друга линия - облекчаването на визовия режим, което Борисов поиска за определени турски граждани.

"Европейската комисия даде ясно да се разбере, че Турция ще бъде безвизова държава, когато изпълни тези 5 точки. Борисов поиска компромиси - за държавни служители, бизнесмени..."

"Това са изключения, тук е важен общият принцип", отсече Цачева.

На въпроса за пазенето на българското небе, Радев изказа своята позиция - че трябва винаги да се прави заедно с български военни, а ако има помощ отвън, тя никога да не е срещу пари. Цачева заяви, че трябва да мислим и за обща европейска армия.

Изборните теми

И двамата кандидати се съгласиха, че президентът има достатъчно пълномощия и не са му нужни нови. Хекимян попита дали кандидатите приемат квадратчето "не подкрепям никого", помоли ги да коментират промените в "12 без 5" на изборните закони.

"Може да го има, въпросът е как се брои. Аз съм против методиката за резултатите на президентските избори, заложени в настоящия Изборен кодекс", заяви Радев.

"Като юрист никога не съм подкрепяла промени в последния момент, но тогава, когато става дума за гарантиране на български граждани да дадат гласа си... Аз подкрепям промени в последния момент в този случай", отсече Цачева.

Тя добави, че българските граждани навсякъде по света имат еднакви права и че дори двама българи да има някъде, трябва да им се осигури възможност да гласуват.

Радев обаче отбеляза по темата с ограниченията на секциите в чужбина:

"Беше огромно огорчение за всички тези българи, които видяха, че държавата не мисли за тях. Много хора останаха огорчени. Имам връзка със студенти във Великобритания, говорих с тях. Ние се отнасяме с пренебрежение към техните права."

Генералът явно е пропуснал, че и партията, която го е издигнала, прави същото.

Референдумът

Радев веднага отсече, че няма да разкрие позицията си, за да не влияе на българските граждани. Цачева отбеляза, че разчита на инициативните комитети, които информират и агитират за различните гледни точки по въпросите в референдума, да я убедят в една и друга посока. За партийните субсидии обаче бе категорична:

"Да, трябва да се субсидират българските партии, в противен случай влизаме в нерегламентирано финансиране и сега има съмнение за това. Размерът зависи от волята на политическите сили."

Финален сблъсък

В последните минути на дебата двамата кандидати, които водеха иначе изключително спокоен и даже равен дебат, размениха малко по-остри реплики. Първа ръкавицата хвърли Цецка Цачева, в отговор на въпроса дали се срамува от миналото си:

"От нищо не се срамувам в миналото си. Била съм член на БКП, не се срамувам и не се гордея, въпрос на младежки години. Както казват - който на 20 години не е бил социалист, няма сърце, на 40 обаче ако не си десен, нямаш мозък."

Радев веднага реагира:

"Вие говорите как ще обединявате нацията, а в момента отхвърляте половината нация."

"Цитирах шеговито", защити се кандидатката на ГЕРБ.

"Дано като президент не се шегувате с нацията", отвърна генералът.

Той отбеляза и че работата на г-жа Цачева се вижда ясно от рейтинга на Народното събрание, който е най-ниският сред българските институции. Тя също реагира остро:

"Вие защо не модернизирахте армията? Само по вашите възможности ли беше това?"

"Модернизацията не е само закупуване на оръжията, а промяна на методологията на подготовка и обучение. Аз това го направих по блестящ начин. Механизмите за харченето на пари не са рационални", отбеляза гордо генералът.

"Смятате ли, че държавният глава може да направи това?", продължи с въпросите Цачева.

"Държавният глава трябва да настоява това да се случи и да работи упорито за такава политика", отговори Радев.

Кандидатката на ГЕРБ тогава се съгласи напълно с опонента си.

Двамата се ръкуваха в края на дебата.