България и Румъния отказват да подпишат договаряно седем години споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Канада (СЕТА), защото тя още не се е ангажирала да отмени входните визи за техни граждани.

"В течение сме на специфичното положение на България и Румъния и въпроса за визовата либерализация, където и двете делегации поддържат своите резерви", каза Петер Жига, министър на икономиката на Словакия, която председателства ЕС, в края на съвет на министрите на търговията на ЕС в Люксембург тази сутрин. "Бих желал да насърча всички участници да приключат този въпрос колкото може по-скоро".

 

"Румъния и България също поставиха тяхното съгласие в зависимост от потвърждение от Канада относно въпроса за визовата реципрочност", пише в заключителния документ от съвета.

Жига каза, че останалите държави-членки без Белгия са изразили тази сутрин готовност да подпишат СЕТА на 27 октомври, когато се очаква в Брюксел да пристигне канадският премиер Джъстин Трюдо за среща на върха между страната му и ЕС. Тя обаче може да се провали, ако дотогава не са налице подписите на всички правителства в съюза.

София и Букурещ няма да дадат съгласието си, докато не получат от Отава правни гаранции за падане на визите в тълкувателна декларация към СЕТА, която министрите обсъждаха днес. Черновата на този документ още не е публична, но фактът, че България и Румъния поддържат резервите си, показва, че съдържанието ѝ още не ги задоволява. Българските власти са готови да подпишат, след като бъде официализирана устна договорка между Трюдо и министър-председателя Бойко Борисов за отпадане на визите.

Канадците обаче започват да губят търпение и възможностите за компромис изглеждат под въпрос, след като миналия петък парламентът на южния белгийски регион Валония гласува против СЕТА. Вотът прави политически неприемливо за регионалния премиер-социалист Пол Маньет да даде задължителното по конституция пълномощие на федералното правителство да подпише споразумението.

Еврокомисарката по търговията Сесилия Малмстрьом каза, че продължава разговорите за компромис с белгийските власти. Провал на СЕТА ще е лош сигнал към света за надеждността на ЕС като партньор, предупреди тя тази сутрин.

Въпросът твърде вероятно ще се окаже на масата на среща на върха на ЕС в четвъртък и в петък в Брюксел, където търговията е една от точките в дневния ред.

Ако все пак споразумението бъде подписано, то ще влезе в сила само временно, вероятно в началото на следващата година, каза Малмстрьом. Тогава започват да текат задължителните му ратификации от парламентите в 28-те държави на ЕС. Мнозина се опасяват, че сделката може да не оцелее в този процес. Само в Белгия той ще изисква одобрение от федералния и шест регионални парламента, включително - във валонския. България и Румъния също предупредиха, че няма да я ратифицират, ако визите не паднат.

 Четирите милиона валонци, които са по-малко от 1 на сто от всички европейски граждани, се страхуват, че СЕТА ще свали стандартите за социална и екологична защита, ще изложи малкия, средния бизнес и земеделците на непосилна презокеанска конкуренция и ще позволи приватизация на обществените услуги. 

До тълкувателната декларация се стигна след резерви и на други държави-членки, включително Германия, Австрия, Словения.