Договаряно седем години споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Канада (СЕТА) виси на косъм заради ветото, което му наложи миналия петък регионален парламент в Белгия.

Министрите на търговията на държавите от ЕС обсъждат днес в Люксембург тълкувателна декларация към СЕТА, която е правно обвързваща и трябва да отговори на безпокойствата на няколко държави-членки, включително България. След седмица е насрочено официалното подписване на споразумението, което сваля 98 на сто от митата от първия ден на влизането си в сила. Това трябва да стане на среща на върха ЕС-Канада, за която канадският премиер Джъстин Трюдо се очаква да пристигне в Брюксел. В петък обаче парламентът на Валония, южния френскоезичен регион на Белгия, отказа правомощия на федералното правителство да подпише СЕТА.

"Не съм сигурна, че ще можем да вземем решение днес", каза на влизане в срещата еврокомисарката по търговията Сесилия Малмстрьом. "Има още страни или части от страни, които още не са готови... Очевидно, няма да има среща на върха, ако няма споразумение".

Тя припомни, че за подписването на СЕТА 28-те се нуждаят от консенсус и че Комисията през последните дни е работила интензивно с валонските власти, "за да разбере безпокойствата им" и да ги убеди да приемат споразумението. 

"Би се получила много, много трудна ситуация, защото, ако не можем да подпишем много доброто споразумение със страна като Канада, един от най-близките ни съюзници, една от най-демократичните страни в света, с много прогресивно, проевропейско правителство... останалата част от света ще се запита: Надежден партьор ли е Европа?", каза Малмстрьом.

Четирите милиона валонци са под 1 процент от над 500-те милиона граждани на ЕС. Те обаче не искат СЕТА, защото смятат, че тя ще снижи социалните и екологичните стандарти на Европа и ще позволи властите да приватизират обществените услуги.

Други страни като Германия, Австрия, Холандия, Словения също имат резерви, които декларацията трябва да адресира. Част от тях са свързани с предвидени от СЕТА съдилища за решаване на спорове между държава и инвеститор. България и Румъния пък настояват да Канада да отмени визите, които все още изисква за техните граждани.

"Ще има последствия да търговската политика и ние се надяваме да се споразумеем, защото това е добро споразумение за работниците, потребителите, предприемачите", каза Малмстрьом. 

Тя добави, че черновата на тълкувателната декларация вече отговаря на безпокойствата на повечето възразили страни. 

Белгия има три езикови общности (френскоезична, фламандска и германска), четири региона (Валония, Фландрия, Брюксел и германски), шест правителства и седем парламента. Вотът във валонския парламент не е правно обвързващ за правителството на региона. Формално то решава дали да упълномощи федералното да подпише СЕТА, но да пренебрегне вота на депутатите си е политически невъзможно. Валонският премиер Пол Маньет обяви, че ще откаже правомощия на федералното правителство. 

Досега пълномощия са му дали правителствата на холандскоговорящата Фландрия, на германската общност и федералното правителство. Предстои да си кажат думата правителствата на Валония, столицата Брюксел, която е със статут на отделен езиково смесен регион и на федерацията Валония-Брюксел.