Седмината турски граждани, които са били предадени на властите в югоизточната ни съседка на 17 октомври, не са поискали закрила от българската държава. Това обяви зам.-директорът на Гранична полиция Светослав Манолов.

Днес от МВР потвърдиха, че 7 турски граждани и двама сирийци са задържани от Гранична полиция при опит да напуснат страната на 14 октомври през румънската граница. Мъжете са били заловени на граничния пункт „Дунав мост“ в каросерията на камион. Шофьорът му е задържан за нелегален трафик.

На седмината турски граждани са наложени принудителни административни мерки за извеждане от страната. По същия начин властите действаха и при извеждането от страната на набедения за гюленист Бююк.

Както Клуб Z вече съобщи сред тях са трима комисари, уволнени от полицейските дирекции в Диарбекир и Коджаели, доцент доктор-преподавател в университета в Малатия, журналист от закрития в.“Заман“, преподавател по физика и математика в гимназия в Бурдур и обвинен в търговия с наркотици собственик на магазин.

За всички има издадени заповеди за арест заради връзки с организацията ФЕТО, обявена за извършител на опита за преврат от 15 юли т.г. Разследването се води от сектора за борба с контрабандата и организираната престъпност в дирекцията на полицията в Одрин.

На въпрос дали предаването на турските граждани е станало при задължителното по закон присъствие на представители на неправителствени организации, правозащитници и при задължителното уведомление на омбудсмана, Светослав Манолов обясни, че няма информация и тепърва това трябвало да се изясни.