И омбудсманът Мая Манолова се включи възмутено в продължаващата законова сага с предадения вчера на ГКПП-Капъкуле "гюленист" Абдуллах Бююк.

„Разбрах за казуса с експулсирането на Абдулах Бююк тази сутрин от медиите. Бях на работа до 19.30 вчера, МВР така и не изпълни ангажимента си по чл. 39 по Закона за бежанците, за да мога да извърша наблюдение на процедурата - посочи Манолова на извънредна пресконференция днес.

Не мога да коментирам основанията за издаването на заповедта за експулсация на Бююк, но мога да кажа че, не е следвало тя да бъде изпълнявана незабавно. Незабавното й изпълняване противоречи на нормите на международното право, на българската Конституция и на Закона за бежанците“, допълни омбудсманът.

По думите й по начина, по който е направена експулсацията, не е дадена възможност на Абдуллах Бююк да обжалва и да организира своя защита. Във връзка с информацията, че от началото на година са извършени 31 подобни експулсирания на турски граждани, тя допълни, че нито тя, нито Българският хелзинкски комитет са били информирани за тях.

„Ще отправя незабавна препоръка до МВР, с която да настоявам да изпълняват своето законово задължение да информират и мен и правозащитните организации, с които имат споразумение за изпълнението на подобни административни мерки“, каза още Мая Манолова.

"Категорично искам да заявя, че няма договорка с Турция за връщането на Абдуллах Бююк."

Това пък каза също на извънреден брифинг зам.-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, по повод връщането на Бююк, предаде "Фокус".

„Целият обмен на информация е вървял по линия на Интерпол“, подчерта той. Арабаджиев отрече екстрадирането на Бююк да е сделка с турската страна, за да не бъдат пускани бежанци към България, нито пък, за да бъде върнат у нас Ферук Бекташ, обвинен за смъртта на двама мотористи. По думите на зам.-главния секретар на МВР няма данни Бекташ да се намира на територията на Турция, като се предполага, че той е заминал за Германия.

Георги Арабаджиев и Николай Николов дадоха извънреден брифинг по повод Бююк. Снимка БГНЕС

Директорът на Дирекция „Миграция“ (която всъщност изадде постановлението за Бююк, напук на съдебните решения, б.р.) старши комисар Николай Николов, внесе още яснота по случая с обявения за "предател" от външния минисътр на Турция Чавушоглу - при рутинна проверка на пътя на столичната дирекция на вътрешните работи вчера преди обяд е установила, че лице пътувало без документи

Съвпаденията обаче не спрели дотук:

„Уведомиха ни и за същото лице при извършване на проверка е установено, че предния ден е издадена заповед за принудително извеждане от границата, поради което беше създадена организация по изпълнението на заповедта“, заяви той.

Клуб Z напомня, че цялата тази успешна дейност на нашето МВР съвпада с изявлението вчера на външния министър Мевлют Чавушоглу пред близкия до властта в. "Хюриет", че Бююк няма да получи политическо убежище в България и тече процес за връщането му.

„31 лица по аналогична процедура от началото на годината са били изведени от страната“, отбеляза Арабаджиев, като уточни, че други 36, за които е поискана екстрадация от Турция, все още се издирват.

Зам.-главният секретар обясни, че Бююк е бил задържан в района на столичния жк „Младост“ след рутинна проверка.

„Той е бил без валиден документ за движение в страната, заради което е стартирала процедурата за неговото принудително отвеждане в комбинация с дирекция „Миграция““, обясни Арабаджиев.