Премиерът Бойко Борисов дойде в парламента и събра парламентарната група на ГЕРБ, след като депутатите от мнозинството не се регистрираха за извънредното заседание на Народното събрание и кворум така и не се събра след три опита.

БСП настоя депутатите от ГЕРБ и останалите формации, които отказват да работят, въпреки свикването на извънредни заседания по време на "изборната ваканция" по всички законови правила, да си върнат заплатите. Избраниците от ГЕРБ бяха в залата, но не се регистрираха. Патриотичният фронт още вчера обявиха, че няма да участват в парламентарната работа в изборната ваканция, която се гласува в сряда. Нямаше ги и авторите на идеята за едномесечна почивка - "Атака".

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че вече са събрани нови 73 подписа за извънредно заседание в сряда. За свикване на парламента са нужни 48 парафа. По думите на Нинова подкрепа е дошла от ДПС, АБВ, независимите депутати и Реформаторския блок. На това от десницата реагираха с възгласи: "Лъжа!!!"

Дневният ред, който социалистите предлагат за сряда, е отмяна на решението на едномесечна ваканция, промени в Изборния кодекс за секциите в чужбина и броенето на гласовете "Не гласувам за никого", данъчните закони преди разглеждането на Бюджет 2017 и др., с които, според опозицията, се вдигат данъци и акцизи от догодина.

„Димитър Главчев (председателстващият НС - б.р.) е длъжен отново да свика заседание. Ако ГЕРБ отново разиграват тези циркове, не дойдат или не се регистрират, ги призоваваме да си върнат заплатите”, обяви Нинова.

Тя добави, че депутатите от левицата ще дарят средствата в регионите, откъдето са, защото "тези пари не са заработени".

Дойде светкавичен отговор от ГЕРБ. Зам.-председателят на ПГ Красимир Велчев обяви, че е било работа на опозицията да осигури работа на парламента, а не на ГЕРБ и на парламентарното мнозинство. По думите му винаги, когато се обсъждат важни теми и е необходим кворум, ГЕРБ осигурява присъствието на своите народни представители.

Не стана ясно коя от темите в днешния проект за дневен ред не е важна според управляващите. По-рано от БСП припомниха, че дневният ред може да бъде променян и допълват с гласуване в пленарната зала и депутатите от ГЕРБ биха могли и да предложат, и да приемат за разглеждане каквито теми решат.

Велчев преброи присъствалите депутати в залата от БСП и ДПС - съответно 33 (от общо 38) и 21 (от общо 30).

С тези ли хора те ще правят мнозинство и ще диктуват дневния ред на Народното събрание? Първо трябваше да си осигурят техните хора, които да са тук, след това да изискват присъствие от другите партии. Тествахме опозицията, която освен да вика „оставка”, не виждам какво правят”, посочи Велчев.

От ГЕРБ отново обвиниха опозицията, че използват парламента за изборна агитация. Макар че на тема избори и кандидати за президент от други формации, споменати поименно, говориха само от ГЕРБ. Цвета Караянчева от ГЕРБ също призна, че депутатите от партията нарочно не са се регистрирали за работа.

И от управляващите щели да събират подписи за извънредно заседание, въпреки че самите те гласуваха единно "за" едномесечната ваканция.

 
Реформаторският блок взе думата от трибуната, за да обясни, че от БСП лъжат, че десницата подкрепя инициативата им за свикване на ново извънредно заседание в сряда. Съпредседателят на групата Найден Зеленогорски каза, че няма как да има такава подкрепа, при положение, че от левицата отказват да включат в дневния ред създаването на анкетна комисия за разследване на корупционния проект АЕЦ "Белене".
 
 
Атанас Атанасов (ДСБ) обаче не пропусна да нападне и управляващите от ГЕРБ. Той попита защо те искат свикване на извънредно заседание, щом сами си гласуваха ваканцията. Попита и защо ще събират подписка, при положение, че сами признават, че съгласуват всяко парламентарно действие с премиера Бойко Борисов, а той самият има правомощия да свика парламента. 
 
Малко по-късно премиерът Борисов дойде в Народното събрание и свика депутатите от ГЕРБ.
 
Очаквайте подробности!