В сградите по софийския бул. „Витоша” са правени масови преустройства през 80-те години. Нямаме стопроцентова гаранция, че са изпълнени както трябва и, че са правени изчисления по отношение на земетръс. Това заяви в предаването „Тази сутрин” по бТВ арх. Влади Калинов, отговарящ за контрола по строителството в Столична община.

Калинов засегна една изключителна важна тема – ремонтите на сградите в центъра на големите градове (и не само), при които има основателни съмнения, че са избивани носещи стени, за да се оформят големи магазини.

В това отношение бомба със закъснител не е само сградният фонд на "Витошка", но и по другите търговски зони в столицата – "Граф Игнатиев", "Солунска", "Патриарх Евтимий", "Пиротска" и т.н. Съветът към купувачите на жилища и офиси е да изискват от продавачите техническия паспорт на сградата преди сделка. Ако такъв не е съставен, биха могли да се обърнат за консултация към строителен инженер.

Техническият паспорт показва състоянието на сградата, устойчивостта на земетресение, направените реконструкции, пропукванията, мерките и сроковете за укрепване, ако се налагат такива, и т.н. За съжаление, малък процент от недвижимата собственост в България е обследвана. Според Влади Калинов в столицата паспорт е изваден за малко под 20 000 сгради (бел. ред. - от общо над 102 000).

Държавата още преди години имаше идея да задължи собствениците на имоти да извадят технически паспорти. Срокът обаче неколкократно бе удължаван и сега за жилищните сгради е до 2022 г.

"Отлагахме сроковете по желание на гражданите - поради липса на финансови средства, както и заради програмите за саниране, които вървят в момента", коментира Виолета Ангелиева, шеф на дирекция "Технически правила и норми" в регионалното министерство.

Жилищните блокове, които бъдат одобрени за основен ремонт по програмите, напрактика се сдобиват с безплатен технически паспорт, защото изготвянето му се поема от държавата или от ЕС.

В репортажа на бТВ се каза, че обследването на сграда излиза около 5 лв. на квадратен метър. Но според експерти, до които Клуб Z се допита, тази цена може да се отнася само за еднофамилни къщи или по-малки обекти. При големите блокове, в които живее преобладаващата част от жителите, средната цена за паспортизация е 2-3 лв./кв. м.

В тв предаването не бе пропусната и темата за панелките. По нея говори проф. Светослав Симеонов, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

"Панелните сгради имат голямото предимство, че основните им елементи са произведени в заводски условия, което е предпоставка за по-високо качество. Но свързването на елементите се извършва на място и при недобра поддръжка е възможна корозия на връзките. Това би довело до сериозно намаляване на земетръсната устойчивост", обясни Симеонов.