Морският сарай на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, разположен край парк "Росенец" в близост до Созопол, е получил претендираната собственост върху вълнолом и яхтено съоръжение край имението. Назначената проверка от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков по казуса с документалното несъответствие около имота е приключила в полза на свързваната с Доган фирма "Хермес Солар". Това съобщи Медиапул.

Проверката е установила, че 2 декара от земята, върху която е построена бившата спортна база на "Нефтохим", превърната в имение на Доган, всъщност са частна държавна собственост и е задействана процедура по продажбата й на собственика на останалата част от терена.

Скандалът избухна преди месец, след като стана ясно, че "Хермес Солар" смята, че воденият документално като държавен имот е бил вписан грешно в кадастралната карта. Фирмата поиска от бургаската Служба по геодезия и кадастър корекция на данните, тъй като този пристан бил част от придобитите от дружеството активи на бившата водно-спортна база.

Версията на фирмата, подкрепена с нотариални актове, е че вълноломът е неин по силата на покупката на базата от дружеството "Стрейтлайн", което пък се сдобило с тези активи от "Лукойл Нефтохим". Имотът бил част от сделката за приватизацията на петролната рафинерия, а пристанът не е бил на Морска администрация.

Проверката на документите в Морската администрация и в "Лукойл Нефтохим" потвърдила твърденията на "Хермес Солар". Това става ясно от думите на Чолаков, който е представител на Реформаторския блок и СДС.

Така вече кеят, вълноломът и прилежащите им съоръжения са деактувани като държавна собственост и официално са част от имението на Доган.

Документалната инспекция обаче открила, че областната управа притежава идеални части от терена и все още 2 дка от земята, върху която е изградена постройката на имението на Доган, са частна държавна собственост. В такива случаи се предприема процедура по прекратяване на съсобствеността, както наскоро това стана с т.нар. Царски конюшни в центъра на София.

По думите на Чолаков от фирмата "Хермес Солар" бил проявен интерес към въпросните два декара, оказали се държавна собственост. За да се стигне до сделка обаче, трябва да се избере независим оценител на имота, който да определи стойността й. Установената от него цена трябва да се одобри и от комисия в областната управа, преди да се предприемат действия по договорки със свързваната с Доган фирма, обясни бургаският областен управител.

Предстои ръководената от него управа да вземе необходимите решения в тази посока.