Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов призова прокуратарата да се самосезира за твърденията на бившия банкер Цветан Василев в интервюто за проекта „КТБfiles” и „Капитал“ от миналия месец.

В това интервю Василев описа участие на висши политици в приватизацията на „Булгартабак“ и разпределянето на наследството на КТБ, като спомена и премиера Бойко Борисов.

"Трябва да се сезира прокуратурата във връзка с тези твърдения, тези твърдения трябва някой да ги провери", каза в началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) Панов.

Председателят на ВКС призова за пореден път за проверка и на записите от т.нар. скандал „Яневагейт“, в които бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, бившата съдийка Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки говорят за конкретни случаи на недопустима намеса в съдебната система.

"Проблемът не е в интервюто на Василев, нито в "Яневагейт" и записите, в които участват лица от съдебната система и бившият председател на СГС. Проблемът е, че няма реакция на държавните органи във връзка с тези събития", каза съдия № 1.

„Допускам, че това, което се намира в записите, това, което се твърди, не е истина, но някой трябва да го провери. Възможно е това да се случва наново, но в друг формат. Затова тези събития и неща трябва да се проверят“.

Главният прокурор Сотир Цацаров реагира в края на изказването на Панов така:

"След като чухме съвпадението на тезата на господин Панов с тази на бившия министър на правосъдието и някои политици, и цялото това твърдение, което засягаше КТБ и всичко друго, все пак да отидем към това, за което сме се събрали."

Преди два дни съдийската колегия на ВСС отказа да изслуша главния прокурор Сотир Цацаров по новите записи „Яневагейт“ по предложение на Калин Калпакчиев. Досега държавното обвинение е проверявало само произхода на тези записи, но не и твърденията в тях.

В неделя бившата съдийка Румяна Ченалова, която многократно е потвърждавала автентичността на записите, каза пред BiT, че във ВСС има сигнал срещу Цацаров, че бил поискал 10 хиляди лева преди години, за да реши конкретно дело в качеството си на председател на Окръжен съд – Пловдив.

На днешното заседание на ВСС Лозан Панов поиска оставката на представляващия Съвета Димитър Узунов. Поводът стана известен миналата седмица – че Узунов еднолично определил с кои прокурори да се срещнат европейските проверяващи, а не поставил въпроса във ВСС.

"За мен въпросът дали това е случайно е категоричен въпрос. За мен това не е случайно“, каза днес Панов. „Заради нашето безрамие хората ще ни изгонят с камъни“.