Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отхвърли предложението на колегата си Калин Калпакчиев главният прокурор Сотир Цацаров да бъде питан какво се случва с разследването по "Яневагейт".

Разследването за записите на разговорите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, нейната колежка Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки."Яневагейт" беше спряно през лятото. В началото на миналата седмица сайтът "Биволъ" публикува нови епизоди. 

"Наказателните производства трябва да приключват по най-бързия начин не само, защото се засяга авторитетът на съдията, но защото се засяга престижът на правосъдието. Не сме остров на спокойствието, трябва да имаме адекватна реакция, защото всичко се срутва, авторитетът на ВСС е под морското равнище. Нека разширим справката и с т.нар. дела срещу неизвестен извършител в скоби магистрат", аргументира се Калпакчиев, цитиран от "Правен свят".

Калпакчиев направи предложението си в хода на обсъждана справка за наказателни производства срещу магистрати, представена на заседанието на колегията. В справката, докладвана от Галя Георгиева, фигурират имената на 11 магистрати. Това са Веселин Пенгезов от САС, Петър Петков и Владимир Димитров от ВоАпС, Владимира Янева от и Румяна Ченалова от СГС, Николай Стефанов от РС-Русе, Евелин Драганов и Люба Петрова от РС-Раднево, Атанас Вълков от АдмС-Бургас, Анелия Рашева от РС-Видин и Велин Станков от РС-Белоградчик.

По време на обсъждането Калпакчиев излезе с предложение главният прокурор да даде информация защо две досъдебни производства срещу съдии продължават 6 и 9 години, както и какво става с разследването на записите на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Докладчикът Галя Георгиева веднага реагира, пише "Правен свят"

"Дойдохме си на думата и колегата Калпакчиев излезе извън доклада. Разговорите между Янева и Ченалова не са предмет на настоящия доклад. По отношение на авторитета на ВСС, има членове на съвета, които се грижат много добре за него и вчера колегата Калпакчиев много добре се погрижи за това", заяви тя, имайки предвид интервюто му пред БНР по отношение на злоупотребата с власт от страна на Димитър Узунов като представляващ и записите на разговори между Янева и Ченалова.

Георгиева поиска Съдийската колегия "да си гледа реда в нашата къща", като упрекна Калпакчиев, че действа избирателно.

Не е етично да се използва тази справка, за да се опитваме да проверяваме работата на прокуратурата, отсече тя.

"Нека не потвърждаваме съмненията, че дори и въпроси не смеем да зададем на главния прокурор. Няма спор, че Съдийската колегия може да задава въпроси", реагира Калпакчиев.

Предложението за изслушване на главния прокурор беше отхвърлено с  8 на 5 гласа.