Спешна поправка в Изборния кодекс, с която ограничението за откриване на изборни секции в една страна зад граница да отпадне, е внесъл лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев, съобщиха от партията.

Предложението е да отпадне ал. 5 от чл 14. на кодекса, който гласи:

"Общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, не може да надвишава 35"

Текстът беше приет по предложение на Патриотичния фронт и беше подкрепен от управляващите от ГЕРБ. Според патриотите целта беше да се ограничи вота на българските граждани в съседна Турция, но първите българи, които попаднаха под ударите на въвеждането на лимит се оказаха тези във Великобритания. Срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина, за да се открият секции, изтича днес - в полунощ на 11 октомври. На Острова обаче към момента са подадени над 60 заявления - нужните по закон за разкриване на изборен пункт, ако приемащата страна позволява това (какъвто е случаят - б.а.) в 46 места. Към 19,30 ч според сайта glasuvam.org, създаден специално за българите в чужбина от доброволеца Боян Юруков, в съседна Турция вече са събрани заявления за разкриване на 38 секции - тоест 3 над ограничението.

ЦИК ще реши къде да има секции зад граница и колко в събота. Решението ще зависи от броя на подадените заявления, предложенията на дипломатическите мисии за местоположение и дали съответната страна позволява провеждане на чужди избори на нейна територия извън посолства и консулства. До събота се очаква комисията да провери всички подадени заявления.

По закон във всяка от разкритите секции могат да гласуват до 1000 души и подаването на заявление за гласуване зад граница не е условие за участие във вота, ако има вече разкрита секция.

Ограниченията в Иизборния кодекс са гавра и обида към хилядите българи зад граница, които години наред полагат доброволни усилия да помогнат на сънародниците си да гласуват и да не късат връзка с родината си. Длъжни сме да защитим правата на нашите сънародници извън граница, мотивират предложението за отмяна на текста от ДСБ.