Коя е "Бони" , как така "министърът внася" (Христо Иванов, б.р.) и срещу нея предложение за наказание, за да не остане тя да управлява порочния съд след Янева и колко пари са събрали ПИБ-аджиите във "фонд" за оправянето на Владимира Янева.

Това са акцентите от поредния запис от "Яневагейт", разпространен от "Биволъ" днес. Той идва само дни след началото на т. нар. втори сезон на поредицата от изобличаващи записи.

В предния епизод бившата шефка на най-важния окръжен съд в страната Владимира Янева говореше откровено как има "хиляди врътки" да те подслушват и следят далеч над законовия минимум от 180 дни. И така някои си "Цецо и Бойко" слушали "на корем" и с това са силни, защото така "те удрят", допълваше мисълта й старозагорският адвокат Момчил Мондешки, сочен от мнозина като лобист или трансмисия, по която е текло влиянието към СГС. (Да напомним, че твърде любопитно след "изчегъртването" на кръга Янева от съда, който гледа делата за  корупция по високите етажи, в момента тече трескав опит да се премести подсъдността на тези дела в Специализирания наказателен съд., б.р.).

След това пък Янева признаваше как, като се разбрало, че го е закъсала, "100 пъти" й звъняла някоя си Венелина - явно лице, свързано с журналистиката, която - не че у нас медиите са поръчкови - но я питала директно с какво може да помага и "какво да пуска".

Имено с адвокат Мондешки започва поредният епизод, в който той разказва, че е "прогонил" всичките и "ПИБ-аджиите" (според "Биволъ" - бизнесмените Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, б.а.) са готови да участват с пари във фонд за спасяването на Янева. "Всичко живо чака"... Явно председателката на съда е била много важна фигура, защото иначе "знаеш ли какъв батак ще стане". Като че ли обаче... няма на кого да бъдат дадени парите.

 

Вижте целия диалог:  

 

"Мондешки: С ПИБаджиите говорих и с всички останали щото всички са притеснени много за тебе. Казаха: Давайте, казвай какви пари да съберем, някакъв фонд, за да те спасяваме.

Янева: А-ха-ха-ха-ха (смее се гръмогласно).

Мондешки: А-ха-ха. Всички са готови фонд за спасение, вика - знаеш ли на кого трябва да се плаща и какво трябва да се плаща.

Янева: Да ходят при Бойко да ги дадат (с явна ирония).

Мондешки: Давай, всички са готови да дават пари.

Янева: Да ходят при Бойко и да ги носят (смее се).

Мондешки: Сутринта съм ги прогонил всичките - ПИБ... Всичко живо чака.

Янева: (смее се).

Мондешки: Много са притеснени.

Янева: Еми, знаеш ли какъв батак ще стане.

Мондешки: Ама не, готови са да помагат!

Янева: Ти гледай ся какво правят. Министърът (по това време е Христо Иванов, б.р.) внася едновременно с това на Сотир, министърът внася дисциплинарка срещу мене и Бони (заместничката й Богдана Желявска, която "джуркаше" случайното разпределение на делата в СГС, б.р.) Срещу мен за СРС-та, срещу Бони за...

Мондешки: ... Разпределението.

Янева: За разпределението на делата. И сега, след мене, ако мене ме отстранят, най-старша е Бони. И трябва да поеме тя съда. Обаче те ще искат да я уволнят нея или да я отстранят за шест месеца и тогава следващият по старшинство е Ники Димов."

Колко е важна "Бони" и изобщо разпределнието на делата, което кара "всичко живо" да е "много притеснено","Биволъ" илюстрира така:

Разкрихме криминална връзка и съмнения за съучастие в кражбата на 26 милиона евро, дадени от ЕК на румънската агенция APIA за доставка на храни. ПИБ гарантира на българския социално слаб – Валери Милорадов Петров тази сума, за да спечели негова фирма търга на APIA с евросредствата.

Милорадов признава пред сайта за разследвания, че е “прокси” и си е продал самоличността, а всички документи и печати на фирмата му са в централата на ПИБ. Фирмата му печели търга, храните не са доставени, а парите изчезват в офшорни сметки и са откраднати. Случаят се разследва от Специализираната прокуратура в Румъния и ОЛАФ. В България ведомството на Цацаров и другите специализирани институции, като ДАНС и МВР покриват престъплението и отказват да го разследват по същество,допълват от "Биволъ".

От иска на APIA, с който "Биволъ" разполага, става ясно, че има решение на съда в Букурещ, което заплашва банката с блокиране на сметките й, ако тя откаже да плати 22 милиона евро. Искането за екзекватура идва в СГС. Там Богдана Желявска някак си е успяла да го разпредели на себе си, а впоследствие и да го реши в полза на „пибаджиите“, припомня сайтът.

 --- 

Бележка на Клуб Z: След като при първите записи, изпълнени с ясни имена и факти за търговия с влияние, Етичната комисия на ВСС реши, че няма основания за наказания и прекрати проверката си, сега из Съвета все по-усилено се говори, че ще бъде образувана нова такава по повод "нововъзникналите" обстоятелства, т.е. - записи. След разделянето на ВСС на две отново шеф на етичната комисия на прокурорите е  Ясен Тодоров, който и преди ръководеше "общата" комисия по професионална етика.