Финансовите министри от Еврозоната, т.нар. Еврогрупа, дадоха днес одобрението си за първия етап на реформите от третата програма за подпомагане на Гърция. Това означава, че тя ще получи като начало транш от 1,1 милиарда евро от спасителните заеми от Европейския механизъм за стабилност (ЕМС). Министрите дадоха сигнал и че страната може да получи още 1,7 млрд. евро по-късно този месец.

„Еврогрупата приветства прилагането от гръцките власти на пакета от 15 ключови мерки в контекстна на първия преглед на програмата на ЕСМ“, се казва в изявление на Еврогрупата.

Тези мерки включват продължение на реформите в пенсионната система и в енергийния сектор, засилване на управлението на банките, учредяване на независима агенция по приходите и започване на програмата за приватизация.

"Европгрупата признава, че е постигнат значителен напредък към изчистване на нетните недобори през юли и август и отбелязва времето необходимо за попълване на данните за септември, което ще бъде по-късно през октомври. Положителната оценка от институциите за изчистването на нетните недобори от Гърция ще отвори пътя за Борда на директорите на ЕМС да одобри по-нататъшното отпускане 1,7 милиарда евро", се казва още в изявлението.

През юли 2015 година Еврозоната и Гърция се споразумяха за трета подред програма за финансово и икономическо оздравяване на дълбоко задлъжнялата страна на стойност 86 милиарда евро, след като в  края на първите две тя на косъм избегна изпадане от общата валута.

Еврокомисарят по икономиката и финансите Пиер Московиси каза пред журналисти преди срещата, че до края на годината на гръцкото крайноляво правителство на премиера Алексис Ципрас трябва да приложи на практика най-трудните реформи, за да са готови след това кредиторите да преговарят с него за облекчаване на дълга на страната. Това иска и Международният валутен фонд, за да се върне в програмата за Гърция.