Малко над 2 млн. лв. или точно 2 017 142 лв. - на толкова възлиза максималната сума, която държавният бюджет може да отпусне за т.нар. "медийни пакети" за агитация за президентския вот и националния референдум на 6 ноември. Това става ясно от две решения на ЦИК - кои партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидат-президентска двойка или участващи в кампанията по допитването, инициирано от "Шоуто на Слави" имат право на бюджетна подкрепа.

Според Изборния кодекс право на помощта имат формации и комитети, които нямат право на държавна субсидия по Закона за политическите партии. Коалициите имат право на дотация, ако някоя от партиите в нея нямат субсидия. Максималният размер на средствата е 40 000 лв. за всеки участник, отговарящ за условията. Парите обаче не се полувачат от формациите, а ЦИК ще ги изплаща директно на медиите, в които е сключен договор за предизборната кампания, след представяне на договор.

Право на медийни пакети за агитация "за" или "против" трите въпроса от националния референдум ще имат 22 комитета, 10 партии и 2 коалиции. В последната графа влизат обединенията "Калфин-президент" и "Движение 21- НДСВ", но те нямат право на пълния обем от парите. Причината е, че във всяко от тях има партия със субсидия - парламентарната АБВ и "Движение 21" на Татяна Дончева, която изкара над 1% от гласовете на последния парламентарен вот. Така коалициите ще имат право не на 40 000 лв., а на съответно 28 571 лв. и 20 000 лв.

Общият възможен харч на бюджета за кампанията за референдума е 1 328 571 лв.

За президентския вот "одобрени" от ЦИК за държавна помощ за медийна реклама и агитация са 6 партии, 10 комитета и същите две коалиции - на АБВ и "Движение 21" с НДСВ със същите суми като в кампанията за националното допитване. Така сумата за медийни пакети за избора на държавен глава е 688 571 лв общо за всички участници.

След кандидат-президентските двойки, които могат да се възползват от държавната помощ, е и тази на БСП - ген. Румен Радев - Илияна Йотова. Причината - парламентарната БСП не участва в регистрацията на кандидатите и затова номинацията минава по общия ред за инициативните комитети, които няма как да имат държавна субсидия.

Право на помощ ще има и за кампаниите на кандидат-президентите Пламен Орешарски, Веселин Марешки, Бисер Миланов (Петното), Николай Банев и др. 

 Говорителят на ЦИК Александър Андреев пък обяви през деня, цитиран от БНР, че още утре изборните надзорници ще променят решението, с което бяха "отрязали" регионалните медии и сайтовете от участие в предизборната кампания, ако се плаща от държавните пакети. ЦИК беше решила, че по тази линия могат да се използват за реклама само телевизии и радиа с "национално покритие". В последния момент решението бе допълнено и с "печатни медии с национален тираж".

Върховният административен съд (ВАС) обаче отмени решението за кампанията за референдум, обжалвано от "Единна народна партия". Очаква се магистратите да се произнесат и по жалбата, засягаща кампанията за президентските избори. Тя бе подадена от Асоциацията на регионалните медии. По време на делото защитничката на ЦИК твърдеше, че "сайтовете не предлагат медийна услуга", въпреки че в Изборния кодекс пише точно обратното. При това изрично.