Местните и онлайн медиите имат право на медийните пакети, които държавата предоставя за кампания на партиите, коалициите и инициативните комитети без субсидия. Това определи днес Върховният административен съд, отменяйки решението на ЦИК, според което подобни пакети могат да се получават само от радиа и телевизии с национален ефир и вестници с "национален тираж".

Решението на съда е окончателно. Засега е отменено само решението, засягащо разяснителната кампания за националния референдум, който ще се проведе на 6 ноември, заедно с президентския вот. Преди дни ЦИК взе това решение с аргумент, че това е опит да ограничи миналогодишните злоупотреби с медийни пакети, за които Клуб Z разказа. 

"...допълнително въведените от ЦИК изисквания в т.2 и т.9 „…телевизии и радиа с национален обхват и печатни медии с национален тираж” не кореспондират с нито една норма от приложимото право, поради което се явяват незаконосъобразни", отбелязва в мотивите си ВАС.

"Единна народна партия" (ЕНП) първа подаде жалба във ВАС заради медийните пакети, последвана от подобни жалби от Българската асоциация на регионалните медии и Съюза на издателите в България. Вчера съдът разгледа жалбата на ЕНП. Заседанията по останалите жалби предстоят.

Техният адвокат Абрахам Бенлиян изтъкна, че ЦИК излиза от основните си правомощия и извършва тълкувателна и законотворческа дейност. Представителите на ЕНП оспориха и понятието "национален тираж", което не съществува нито в закона, нито е дефинирано в медийните среди.

Представителката на ЦИК Мария Бойкинова обаче настоя, че Комисията не е правила тълкувание на термина "медийна услуга". След което направи тълкувание:

"всъщност Интернет сайтовете не са медийни услуги по смисъла на Закона за радиото и телевизията, нито по смисъла на Изборния кодекс, защото Интернет пространството не се регулира. Съгласно българското законодателство медийните услуги се регулират от СЕМ"

Според ЦИК онлайн изданията на печатни вестници и телевизии не са проблем, но медиите, които са изцяло в Мрежата, не са регулирани, което е и причина за решението им. На въпрос как тогава всички вестници не влизат в това решение, представителката на Комисията нямаше отговор.

В Изборният кодекс обаче ясно е записано изрично какво е медийна услуга и кой я доставя, като една от алинеите гласи:

"бб) онлайн новинарските услуги – електронните издания на вестници, списания, информационни агенции и други електронни издания."