Лидерът на ВМРО и кандидат-президент на Обединени патриоти Красимир Каракачанов призова премиерът Бойко Борисов да поиска оставката на Кристалина Георгиева като еврокомисар заради гласуването за главен секретар на ООН. Според Каракачанов именно Георгиева е с основна вина за факта, че Ирина Бокова не успя да спечели поста.

"Това, което тя направи, беше обслужване на чужди интереси, а не доброто име на България", заяви Каракачанов.

И напомни, че това не е първият гаф на Георгиева, като изтъкна изказването й, че трябва да свикваме с мигрантите, защото те ще подобрят генофонда на България.

Според Каракачанов Георгиева е напълно случаен човек, който в България не е избиран дори за кмет на село. Той заяви, че правителството трябва да даде много ясен отговор какви са причините за решението за смяната на кандидатурата на Ирина Бокова с тази на Кристалина Георгиева.

"Мога да ви кажа, че основните вини за това са две – първо, болните амбиции на Кристалина Георгиева и второ - липсата на гръбнак и достойнство в българската външна политика. На практика България се поддаде на внушенията на Меркел", заяви Каракачанов.

Според него Меркел е правила всичко друго, но не и да работи за българския кандидат. Каракачанов смята, че това е поредната грешка на българската външна политика през последните 25 години. Като други такива той посочи затварянето на първи и втори блок на АЕЦ "Козлодуй" и провалът на АЕЦ "Белене" и "Южен поток".

"Стигаме до тази фундаментална глупост на столетието, когато имахме шанс България да излезе със силна кандидатура за ген. секретар на ООН, правителството взе решение, което на практика унищожи шансовете на Бокова", заяви Каракачанов.

Според него обаче спекулациите с вот на недоверие по време на предизборна кампания са абсолютно неудачни и темата ще бъде актуална след президентските избори.

"По време на президентски избори да се разиграва картата с вот на недоверие има чисто предизборен смисъл и от това ще загуби смисълът от целия дебат. Истината е, че България няма външна политика с характер. Няма собствена национална кауза, която преследва, а се люшка между интересите на един или друг геополитически играч", каза Каракачанов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също заяви, че цялото правителство трябва колективно да подаде оставка, защото колективно е взело решението за издигането на Георгиева.

"В едно наше предишно изявление казахме, че този ход, който в последния момент предприе правителството, е несериозен. Оценката ни е такава, че се изложихме пред чужденците и пред света", каза Карадайъ.