Нито веднъж в историята на Русия управляващият елит не е губил изборите, в резултат на което мирно да си стегне куфарите и да премине в опозиция.

Нито при царя, нито при Временното правителство, нито при болшевиките, нито при демократите, нито при днешния авторитаризъм е имало такова нещо.

Най-близо бяхме до това през 1993-1996 г., но, стиснали зъби и забили последния пирон в ковчега на комунизма, погребахме в същия ковчег демокрацията.

Тези, които днес сте революционери, пламенни трибуни, които не ходите на избори - разбирам ви напълно и ви съчувствам - но всичко, което искате, е да станете следващата "власт на демократите", която също така няма да може да загуби изборите, както и всички предшественици.

А жалко. Та демокрацията е сменяемост на властта, нали?

Ако е така, излиза, че единственият шанс за нея е свързан с това някой някога в Русия, поне един път, да загуби изборите и да се оттегли от властта. Революция тук няма да помогне. От революции ни писна на...

----

Авторът е руски журналист от опозиционния вестник "Новая газета". Коментарът е публикуван в профила му във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.