Картина, притежавана от Националния тръст на Шотландия, официално е приписана на Рафаел. Става дума за Мадона, която поради лошото си състояние доскоро е била смятана за дело на много по-непопулярен италиански художник. Платното е покрито с обезцветен от времето лак, който създавал впечатлението за по-лош рисунък. Новата теория за авторството на великия майстор от Умбрия принадлежи на изкуствоведа Бендър Гросвенър.

Картината е рисувана между 1505 и 1510 г. В края на ХІХ в. британските й собственици са получили за нея оценка от 20 паунда – относително висока цена, когато става дума за тогавашния фунт стерлинг, но все пак цена за произведение на не много известен художник, а не за произведение на едно от най-значимите имена в италианския и изобщо европейския Ренесанс. Днешната оценка на оригинал от Рафаел би достигнала 20 милиона паунда, отбелязва „Гардиън“.

Гросвенър се намира в имение, собственост на Националния тръст край Абърдийн във връзка с проект на Би Би Си за сериал върху историята на изкуството, когато вниманието му е привлечено от картината, окачена в ъгъл, високо над вратата на голяма стая. Светлината е лоша и отначало той не може да различи много добре детайлите, но все пак му прави впечатление близостта със стила на Рафаел. Повърхността на лака е замърсена, а самият той – пожълтял.

Изкуствоведът първоначално предполага, че става дума за подражание на изгубен оригинал от Рафаел – може би от негов ученик, направен още приживе на майстора. По-късно открива, че картината е купена като оригинал на Рафаел през 1841 г. в Лондон – и то заедно с други платна, които и до днес са приети за Рафаелови оригинали. Скоро след тази попупка новите собственици и група оценители са преценили, че става дума за имитация и са я приписали на не дотам известния Иноченцо ди Пиетро Франучи от италианското градче Имола, последовател на Рафаел.

Гросвенър твърди, че стилът определено е на Рафаел. Картината е прекалено добра, за да принадлежи на Иноченцо. Платното е предадено на реставратори, за да бъдат внимателно свалени слоевете лак и да се видят оригиналните цветове на платното. Според Гросвенър произведението е със смайваща красота. Под специално осветление личи предварителна рисунка, неоставяща никакво съмнение в авторството на Санцио.

В предстоящия сериал на Би Би Си този факт ще бъде основен акцент. Имението, подарено на Националния тръст, е бивша собственост на лордовете Абърдийн.

Площад Славейков