Картина, създадена може би от италианския майстор Караваджо, което би вдигнало цената й до 135 милиона долара, е открита в таванско помещение в Южна Франция. Била е намерена в Тулуза преди две години. Собствениците й са я извадили на бял свят при ремонт на теч от покрива, разказва Би Би Си.

Платното е минало през артексперта Ерик Тюркен, който я определя като непозната досега версия на известното произведение от 1599 г. „Юдит обезглавява Олоферн”.

Френското правителство е забранило картината да напуска страната в продължение на тридесет месеца, колкото ще продължат изследванията върху нея.

Платното с изображението на Юдит, която отнема главата на асирийския пълководец, е изгубено около сто години след създаването си. Още една версия на същия сюжет, също изгубена до откриването си през 1950-а, се намира в Националната галерия за древно изкуство, Рим. Експерти от Лувъра изследват творбата, за да установят авторството, макар че според Тюркен „никога няма да съществува консенсус” по този въпрос. Ако става дума за оригинал на Караваджо, френското правителство най-вероятно ще е първият кандидат-купувач на творбата.

Караваджо, чието истинско име е Микеланджело Меризи, е роден през 1571-а или 1572 г. Той е първопроходецът на бароковата техника киароскуро, при която светлината и сянката са в силен контраст. Художникът води живот, пълен с насилие. Известен е с внезапните си избухвания и сбивания, често попада в затвора и дори убива човек. Последните няколко години от живота му преминават в скитане и криене от правосъдието в Южна Италия. Смъртта застига художника едва на 38 г., когато е на път към Рим, предполагаемо за да измоли помилване за деянията си.

Площад Славейков