След дългоочакваната номинация на кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ, политическите коментари за Цецка Цачева не закъсняха. Първи от партийците реагираха от БСП.

"Това е началото на края на ГЕРБ, продължение на сегашната линия в президентската институция. Послушни хора, които ще изпълняват само една воля" - това беше реакцията на председателката на БСП Корнелия Нинова. 

"От думите на премиера става ясно, че по метода на изключването, Цачева е най-малко нужната му", каза още Никова и прогнозира победа на лявата двойка Румен Радев и Илияна Йотова.

Самият кандидат на БСП ген. Радев допълни, цитират от пресцентъра на социалистите:

„Г-жа Цачева е проекция на г-н Борисов. Това е Борисов в пола и с очила. Но силата на ГЕРБ не е в личностите, а в това, че партията е машина за избори”.

Той обаче не нападна кандидатката на ГЕРБ за президент, а самия Бойко Борисов. По думите на ген. Радев речта на премиера е била в стил "държавата – това съм аз“.

Той не се сдържа да спомене и мен, което ясно показва, кого ГЕРБ възприема като единствена опозиция, за което му благодаря”, коментира изказването на премиера Борисов ген. Радев.

Реакция дойде и от лагера на традиционната десница. Председателят на изборния щаб на Реформаторския блок Найден Зеленогорски (ДБГ) видя в номинацията на Цачева още по-голям шанс за десния кандидат-президент Трайчо Трайков. 

ГЕРБ заложи на строго партийна кандидатура, докато РБ издигна граждаски кандидат. Останалите политически сили също разчитат на партийни лица. Според мен стратегията на РБ е по-успешна и ще ни изведе на балотаж.

Трайчо Трайков и ген. Събев са дясната кандидатпрезидентска двойка, заяви още Зеленогорски.

След това се произнесе и лидерът на ДСБ Радан Кънев във фейсбук, който предупреди, че ГЕРБ издига на практика ляв кандидат. Той заяви, че е разтревожен, че отговорността пред истинската десница е все по-голяма. 

Международната криза налага личност, която знае езици, има опит във външната политика, чувства се уверен и независим в кръга на западните ни партньори, написа Кънев. 

 

 

 

Кандидатът на АБВ Ивайло Калфин пък побърза да покани Цецка Цачева на диспут за функциите на президентската институция и обвини ГЕРБ, че залагат на същия подход като на предишните избори - да номинират човек, послушен на партията.

Не закъсняха реакциите и на политолози, и анализатори. Ето някои от тях. Най-остър до момента сякаш бе политологът Евгений Дайнов, който написа в профила си във фейсбук:

След като ни предлагат Цола Драгойчева за майка на нацията, единственият начин ГЕРБ да спечелят е отново да се опитат да спретнат некой Костинброд.

 

 

"Моята Втора сигнална система ме успокоява: Това е началото на края.
Но моята Първа сигнална система ме предупреждава: Това е краят на началото..."

Това бе краткият коментар на Николай Слатински в социалната мрежа по повод номинацията на Цецка Цачева.

Според политолозите Първан Симеонов и Димитър Димитров номинацията на Йорданка Фандъкова би била по подходяща за президент от гледна точка на това, че е популярен политик, а Цецка Цачева олицетворява Народното събрание – институция, която традиционно не се радва на обществено одобрение.

Пред БНР Симеонов отчете известен позитив за ГЕРБ от изчакването с обявяването на номинацията. Той изтъкна, че те са измерили ръста на конкуренцията, елиминирали са голяма част от пречките и са се появили доста леви кандидати, които разцепват левия вот. Има и силна националистическа кандидатура, която допълнително взема от ляво. Симеонов изтъкна, че оповестяването на кандидатурата не е в скъпа зала, което издава стремеж на управляващите да не дразнят обществеността. Според него "донякъде ГЕРБ се надява тази кампания да е между другото", а победата - служебна.

Димитров е на мнение, че свалянето на ГЕРБ от властта не може да започне от президентските избори, тъй като никой не подхожда към състезанието достатъчно агресивно.