Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Председателката на парламента Цецка Цачева ще е кандидатът на ГЕРБ за президент. Вицепрезидент ще е вицеадмирал Пламен Манушев.

Ето как Бойко Борисов обясни номинацията й:

С изпълнителната комисия разгледахме много кандидатури, вкючително и аз... В тази ситуация стигнахме до извода, че това ще е равно на дезертьорство. За мен може би щеше да е по-добре. Защото изпълнителната власт руши доверие. Но моето политическо дълголетие е силата на ГЕРБ. Не поста, а силата на ГЕРБ. 

След мене идваше Фандъкова. Тя ще спечели от раз. Всички го знаем. Дори опонентите го знаят и страха от нея е голям. Но издигането на Фандъкова води до избори в София. Ново харчене на пари, а и с нея поехме ангажимент към софиянци. И като ме попитат къде ми е по-важна тя - в София или в Президентството, аз ще кажа София.

Томислав Дончев - бивш кмет, вицепремиер. Харесван е от десните. Малко намръщен, но това ми е моторът в Министерския съвет. 

Митко Николов... Има ли някой, който да не каже, че Бургас се преобрази? Има ли някой, който да не каже, че след Йоан Костадинов от едно село Бургас стана най-хубав град, с риск да засегна някой кмет... Неговото издигане пак води до избори там. Пак харчене на пари... а парите ни трябват - за хората с увреждания, ограда още има да се строи... 

Г-жа Цачева. И нея... отдавна съм се наслушал за бащата на нацията. Тази нация... много бащи. И много претенции за бащи. Крайно време е да имаме и една майка и да се погрижи действително майчински за този народ. А не хора с его, които мислят, че сядайки в президентството могат да свършат някаква работа със сила или с натиск. Не могат.

От всички неща, които изброих за важни за президента, тя разбира най-много. И като юрист, и като законодател. Тя и сега работи с всички партии. Тя е най-подготвена. Не виждам по-подготвен кандидат, а и като председател на Народното събрание тя е обиколила света и защитава достойно националните ни интереси...

Борисов обясни, че вицепрезидентът ще е Пламен Манушев, а самият той е научил за номинацията си преди малко. Той е посочен и за да балансира кандидатурата на Цачева с опита си в областта на отбраната.

Последваха изказвания на онези, които бяха след номинираните, но остават на сегашните си постове - Дончев, Николов, Фандъкова. Всички, разбира се, подкрепиха Цачева.

Кандидат-президентската ни двойка е един екип от двама души, които са се доказали, екип, който може за отстоява собствена позиция. 

Точно в 11,03 ч започна събитието в НДК с реч на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той оправда закъснението на номинацията с това, че според Изборния кодекс кампанията е 1 месец. Тя започва след 4 дни. 

В 11,10 ч. започна изказването на премиера Бойко Борисов. С шега. По думите му на трибуната нарочно няма стол, защото Цветанов е знаел, че се готви да говори 3-4 часа, а така ще си съкрати словото.

Ние сме поели ангажименти пред обществото, а когато вадиш една подобва фигура, в случая две, се създава вакуум. Това води до избори на съответвото място. Това също трябва да бъде отчетено, заяви Борисов.

При нас е малко обратното. В смисъл, днес тази двойка трябва първо да заяви,че вече не е от нас. Да, ще го кажат, те винаги го казват. Някой съмнявал ли се е, че Първанов беше на БСП, Стоянов на СДС... И Плевнелиев се опита да се прави,че не е от нас, но не му се получи, добави той.

И попита: Що за глупост е това, че президентът трябва да е алтернатива на управлението?

Вместо да премине към обявяване на имената, Борисов започна да говори за корупционния проект АЕЦ "Белене" и за енергетиката. След това заговори за КТБ с ретроспекция на събитията и похвала за свършеното от правителството му. И попита с какви очи опозицията говори за предсрочни избори. Не пропусна и поименните похвали към ведомствата, които борят контрабандата и събират повече пари в хазната.

Последва преглед на строителството на пътища, магистрали, реновирането на опери, на спортни зали и стадиони. За критиките, че понякога има проблем с качеството на стоителство, Борисов заяви:

Още от филма "Баш майсторът" знаем... Българският строител е особен вид строител (смях в залата), можем да доведем чужденци, но по-добре ли е?

Той се възмути какво следва след откриване на обект:

И като стане нещо, идват медиите, клатеща се плочка, после идва кметът с мистрия....(смях в залата) Благодарим.

Според Борисов не е останала и един квадратен метър необработваема земя.

Следва дълга лекция за бежанската криза, Европа, стоежа на стена на границата, войните в Близкия изток.

Борисов премина и към обяснение за новата номинация за генерален секретар на ООН. 

"Две години нямаше лидер в света, от който да не сме потърсили писмено подкрепа за нашия кандидат тогава Ирина Бокова", декларира премиерът. И обясни, че предишния кабинет "Орешарски" е поставил сегашната власт пред свършен факт с номинацията на Бокова, затова е била потвърдена.

30 минути след началото на речта си премиерът Бойко Борисов започна да говори за президентские избори и защо те са важни. 

В края на събитието премиерът Бойко Борисов призова Цачева и Манушев да не бързат да се отричат от ГЕРБ в следващия месец, когато ще тече президборната кампания, за да може партията да си свърши работата за изборите.

Цветанов пък съобщи, че започва заседание на областните координатори на ГЕРБ за изборите.

 

Ключови думи

Коментари

Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Бойко вместо за кандидат, говори нашироко за АЕЦ-а

Защо? За да не го питат това, което питам аз: как така през 2010 задълженията по АЕЦ-а са 66 милиона, а през 2012 задълженията са 660 милиона.
 's picture

Ivan Mirchev

Като на малки деца

Бойко обяснява като на малки деца защо нямало да е този, или тази...
 's picture

cos

cos

Тази тайна е известна от няколко седмици. Боже пази България от поредното недоразумение в управлението й!
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Защо "Боже"?

Има много лесен начин да се избегне нуждата от господ, не гласувайте за комунистката цеца от рабфака. Благодарение на Боце имате още 6 други кандидати-бивши комунисти.

:)

До втори тур... Референдумът! Със здраве.
 's picture

Радев

Този път ще има здраво

Този път ще има здраво насиране на Боко.
Юго Зомби's picture
Юго Зомби
Югозомби

Според мен

Цецка Цачева е не особено убедителна и на поста й в Народното събрание, и като кандидат за президент. Бих се изненадал, ако предварителни социологически проучвания са показали възможност именно тя да победи с лекота на очаквания втори тур. Издигането на не най-силна в политически смисъл личност от страна на най-голямата партия може би ще направи тези избори по-малко предсказуеми.

За протокола:

ГЕРБ печели изборите още на първи тур. Втори няма да има, та замисленото ново-старо ОФ - БСП-ДПС-ДСБ-Атака... да не се корка много!

Взторжени аплаузи

Най-после България ще случи на президент. Умна, грациозна, пластична, елегантна, ползваща се с цялата всенародна любов. Умни глави са тия в ГЕРБ. След толкова нелегални сбирки и акции, най- после улучиха с кандидатурата. А сега ще видите как ще бие още от първия тур. Пък някой казват, че вече е била, знаят точно с колко е била. Не го вярвам това. Досега в политическата история на България не е имало по принципна и честна политическа сила. Ха да ни е честит новият президент!

"...грациозна, пластична, елегантна..."

Червените кукундели танцьорка на пилон ли ще избирате или Президент? Ако е първото, не знам как се спряхте на дебелогъзата слоница Йотова, а дядка? Таа требе да и побият железобетонен кол с фи 400, че да я издържи като се зачекне по него... Ха-ха-ха-ха.
mardafi .'s picture
mardafi .
mardafi

Е сега вече едно е абсолютно

Е сега вече едно е абсолютно сигурно - няма да гласувам за кандидата на ГЕРБ - срам ме е

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.