Мрачна икономическа перспектива пред България очерта Мартин Димитров от „Реформаторския блок”. „Става въпрос за финансова дупка в държавата, не в бюджета. Става въпрос за натрупани нови кредити, които ще се отразят пряко върху кредитния рейтинг на България”, заяви пред Нова телевизия Димитров

Бившият председател на енергийната комисия в парламента заяви, че НЕК има 3 млрд. лв. задължения, но властта крие този факт. Според него и Българският енергиен холдинг (БЕХ) също крие, че има 1 млрд. дългове. Освен това 3 млрд. лв. ще бъдат взети като нов дълг, а 1,2 млрд. ще бъдат дадени за „Южен поток”, твърди реформаторът.  

„От това следват проблеми, ще се увеличават данъци, ще падне кредитният рейтинг на България, от което ще поскъпнат лихвите по кредитите”, заяви Мартин Димитров и допълни: „Очертава се сценарият „Жан Виденов”. Разликата в момента е, че банките са, слава богу, частни, но насоката е тази. Говорим за държава, която отива към фактически фалит.”

И той разкритикува правителството за проекта „Южен поток”. Според него управляващите искат да направят нов газопровод, който да е тотален руски монопол. „Толкова тотален, че дори ако бъде открит газ в България, де не може да бъде продаван през него. Това правителство наистина се държи като Троянски кон на Русия”, заяви Мартин Димитров. 

Реформаторите зоват за събиране на Консултативния съвет за национална сигурност, който да изготви спешен план за излизане на страната от тежката ситуация.