Русия бе обвинена от Запада във военни престъпления в Сирия на снощната извънредна сесия на Съвета за сигурност на ООН, съобщи в. "Гардиън".

Сесията бе необичайно бурна и съпроводена с демонстративни напускания на залата. А надеждите за каквато и да било форма на прекратяване на огъня се изпариха заради мащаба и ожесточеността на офанзивата на режима в Дамаск срещу източните райони на Алепо.

Обвинението бе фокусирано върху масовото използване на бетонобойни и запалителни бомби срещу 275 000 цивилни граждани в контролираните от бунтовници части на Алепо. Според обвинителите тези оръжия са пуснати от руски самолети.

"Бетонобойни бомби, предназначени повече за унищожаване на военни инсталации, сега разрушават домове, бомбоубежища, осакатяват, убиват десетки, ако не и стотици хора", заяви британският постоянен представител Матю Райкрофт.

И продължи:

"Запалителни боеприпаси, които поразяват всичксо, което засегнат, биват хвърляни в райони с цивилни граждани, така че Алепо отново гори. Като за капак, водоснабдяването, което е жизнено важно за милиони хора, е обект на атаки, като лишава от вода най-нуждаещите се. Казано накратко, трудно е да се отрече, че Русия е партньор със сирийския режим в извършването на военни престъпления."

Райкрофт изтъкна, че може би трябва да бъде сезиран Международният наказателен съд (МНС).

Френският представител Франсоа Дьолатр обвини сирийския режим и неговия руски съюзник, че търсят военно решение на кризата в арабската република и че използват преговорите като "димна завеса". Франция настоява за незабавно прилагане на американско-руското споразумение за Сирия, като то трябва да започне от Алепо.

Дьолатр сравни престъпленията, извършвани в Алепо, с тези в Сараево по време на войната в Босна или с тези в Герника по време на испанската гражданска война през 1936-1939 г.

Представителката на САЩ Саманта Пауър пък заяви, че руските действия в Сирия са варварство, а не контратероризъм. Тя допълни, че САЩ с всички средства ще се опитат да постигнат възстановяването на режима на прекратяване на огъня.

Руският посланик Виталий Чуркин влезе в открит конфликт със западните си колеги. Той обвини САЩ, Великобритания и Франция, че саботират споразумението за прекратяване на огъня. Чуркин също обвини западната коалиция, че не разграничава умерените сили, които подкрепя, от терористични групи, включително Фронта "Фатах аш Шам" - бившия клон на "Ал Кайда" в Сирия, за когото заедно с "Даеш" ("Ислямска държава") примирието не се отнася.

След това Райкрофт, Дьолатр и Пауър напуснаха заедно залата. Именно тези три страни свикаха сесията. А представителите им излязоха в момента, в който бе повикан да говори сирийският представител Башар Джафари. Според него с поведението си Лондон, Париж и Вашингтон дали знак, че подкрепят и ще продължават да подкрепят терористи, които обаче причисляват към умерената опозиция.

Същевременно близо 30 бунтовнически групировки, сред които коалицията Свободна сирийска армия (ССА), обявиха, че преговорите за регулиране на конфликта вече са безсмислени, съобщи Би Би Си. Подкрепяните от Запада, Турция и арабските страни от Персийския залив отряди посочват, че напускат процеса под егидата на ООН с участието на американците и руснаците. Причина са стотиците артилерийски и авиационни атаки през последните дни, в които по техни думи са загинали десетки. Само в неделя жертвите в Алепо са близо 70.

Бунтовниците предупреждават, че не е изключено да спрат да приемат Русия като страна в преговорите, тъй като тя е съюзник на режима, извършващ престъпления срещу собствения си народ.