ООН обяви, че спира хуманитарната помощ към Сирия, часове след като конвой с храна, дрехи и медикаменти бе бомбардиран в близост до Алепо, съобщи БиБиСи.

18 от 31 камиона са унищожени, загинали са най-малко 12 доброволци и шофьори, както и ръководител на местен клон на Червения полумесец. По време на атаката конвоят е бил разтоварван в здравна клиника, която също е пострадала от въздушния удар. Помощта е била предназначена за 78 000 души в зони, държани от бунтовниците близо до столицата.

Според Сирийската обсерватория за човешките права, британска група за мониторинг, бомбардировката е дело на сирийски или руски машини.

САЩ също са на това мнение.

"Дестинацията на този конвой е известна само на сирийски режим и Руската федерация", обяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Вашингтон заяви недвусмислено, че ще преразгледа бъдещите възможности за съвместна работа с Русия. Путин е съюзник на сирийското правителство.

Доставянето на помощи към обсадени зони бе ключова част от сделката за спиране на атаките, до която стигнаха миналата седмица страните в конфликта.