Руското военно министерство обвини днес САЩ, че не изпълняват задълженията си по споразумението за прекратяване на огъня в Сирия, предаде Си Ен Ен.

Същевременно отбранителното ведомство отхвърли отправените срещу Русия обвинения, че самата тя не спазва примирието.

Предвождани от САЩ умерени опозиционни сили в Сирия са усилили атаките си срещу жилищни райони, се казва в изявление на военното министерство в Москва.

Все пак спокойствието в Сирия, изглежда, продължава да се поддържа, след като и двете страни се съгласиха да удължат споразумението с още 48 часа. Така то трябва да остане в сила поне до залез слънце утре, 16 септември.

Все още обаче конвоите не могат да доставят хуманитарна помощ на нуждаещите се. Тази помощ е ключов фактор за сключването на примирие. Доставките са и начин да се съди дали прекратяването на огъня наистина действа.

На пресконференция в Женева специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура и специалният му съветник Ян Егеланд заявиха, че се надяват конвоите да получат разрешение да тръгнат, за да моат да доставят помощите утре.

20 камиона вече са преминали през буферната зона между Турция и Сирия. Шофьорите чакат в зоната вече 48 часа.

Остава самите разрешителни за преминаване да стигнат до Сирия.

Де Мистура допълни, че стратегическата магистрала, известна като пътят "Кастело" или Пътят на смъртта, има специален статут по силата на споразумението за примирие. По тази причина използването й за доставките на помощи трябва да бъде договорено отделно.

Магистралата минава през Алепо и се смята за единственият път към контролираните от бунтовниците източни части на града. Там има крещяща нужда от помощ, след като районът бе обкръжен от правителствените сили през юли.

Марк Тоунър - говорителят на Държавния департамент на САЩ, призна, че има някои нарушения на примирието и от двете страни. Руската армия обяви вчера, че нейни самолети са атакували и унищожили 250 бойци от "Даеш" ("Ислямска държава") западно от град Палмира.

Споразумението за прекратяване на огъня има за цел да осигури хуманитарна помощ. То призовава за спиране на насилието между сирийския режим и бунтовниците. То обаче не се отнася за групировки, обявени за терористичтни. Такива са "Даеш" и Фронтът "Фатех аш Шам", който доскоро бе сирийският клон на "Ал Кайда" и се наричаше "Ан Нусра".

"Руснаците са оторизирани да удрят тези цели, - каза подполковник Рик Франкона, военен специалист от Си ен Ен. - Този район е крепост на "Даеш" и те ще го прочистят, преди който и да било да тръгне към Рака ("столицата" на "Даеш" - б.р.), най-вече от юг."

Не е ясно обаче дали тези руски удари са нанесени едностранно или в координация със САЩ.

Според споразумението, ако примирието издържи 7 дни, Русия и САЩ ще създадат рамка за сътрудничество във военните операции в Сирия, насочени срещу терористичните групировки.

Рамката се нарича Съвместен център за прилагане (СЦП). Сирийското правителство ще получи забрана да провежда въздушни операции в районите, където СЦП действа.

Ако сътрудничеството след създаването на центъра обаче се разпадне, това може да причини серия от нови проблеми за САЩ, смята Франкона. САЩ ще предадат много скоро на сирийския режим списък с имената на подкрепяните от тях групировки и местата, където са базирани те. Тях силите на Дамаск няма да имат правото да удрят. Но при провал и спиране на сътрудничество режимът на Асад може да вземе на прицел точно тези групи, защото ще знае къде да ги удря.

А обсадените в Алепо продължават да очакват хуманитарната помощ. Очаква се тя да пристигне утре, заяви пред Си Ен Ен Захария Малафджи от Съюза "Фастаким" - най-голямата бунтовническа групировка в Алепо, която е част от Свободната сирийска армия (ССА). Той увери, че хората му ще подпомогнат конвоите, които в момента чакат в турския граничен град Джилвегьозю.