Паметната плоча на българските бойци на Каймакчалан е поставена незаконно. Това е позицията на македонското министерство на външните работи. Точно на 22 септември македонският журналист Миленко Неделковски  се похвали със снимки във фейсбук как с огромен чук действа за премахването на паметната плоча на загиналите български офицери и войници на Каймакчалан.

В официалното съобщение от Скопие се казва: „Честването на жертвите от военни конфликти в нашия регион е част от културата на помирение и представлява хуманен жест. Според информация на Министерството на вътрешните работи на Република Македония плочата е незаконно поставена. Очакваме от нашите приятели от България да почитат международно признатите процедури за поставяне на паметни плочи. Очакваме институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите“.

В съобщението, което е публикувано на сайта на македонското външно ведомство с дата 23 септември, се говори още за успешни модели за помирение и как различните неща могат да бъдат интерпретирани различно в различните държави от региона. Накрая се завършва се казва, че "конфликтите и жертвите от миналото на която и да е страна трябва да бъдат мотив за по-засилено сътрудничество в региона и общи усилия за интеграция в Европейския съюз".

От Министерството на външните работи на България още вчера поискаха официалните власти в Скопие да се разграничат от действията на Неделковски.

Днес премиерът Бойко Борисов разговаря с македонския си колега Емил Димитриев, който му обеща да има реакция. Борисов остро предупреди, че ако Скопие не отговори подобаващо, в случай на най-голяма нужда, може да се окаже, че няма да има българска помощ.