"Кајмакчалан, денеска 22.09.2016 помеѓу 13.00 и 14.30 часот.

Мисијата комплетно завршена.

Незаконски поставената бетонска плоча од група бугарски криминалци комплетно е уништена и претворена во прав".

Това е написал на профила си във Фейсбук Миленко Недялковски, македонски журналист. С тези думи той разказва за това как собственоръчно унищожава плоча, поставена на Каймакчалан по повод навършването на 100 години от една от най-големите битки, водени от българската армия през първата световна война. Недялковски е илюстрирал разказа си и със снимки.

През месец май военнослужещи от българската армия по собствена инициатива поставиха паметна плоча за "вечна слава и дълбок поклон пред героите от Българската армия, дали живота си за националното обединение на България в боевете на Каймакчалан през 1916 г.". Военният министър Николай Ненчев заяви, че ще награди тези военнослужещи.

Битката при Каймакчалан е една от най-големите битки на Солунския фронт през Първата световна война между войските Кралство Сърбия и Царство България. В тази битка сръбската армия дава огромни жертви.

 

По-късно от агенция "Фокус" учотниха, че плочата е била премахната още в навечерието на посещението на сръбска делегация на 16 септември 2016 г. Тъй като българският знак е бил поставен на нивотo на земята и е бил циментиран с артилерийска гилза, той няма как да бъде премахнат с чук, както се вижда на снимките и да бъде разбит с него седмица след своето премахване. Според "Фокус" всичко, което е направил Недялковски е да разхвърля и унищожи българските венци и да събори купчината камъни издигната, за да се запалят свещи на мястото на вече отстранения паметен знак.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов написа отворено писмо до президента на Република Македония Георге Иванов. В писмото се припомня, че България е била първата държава, която е признала незаивисимостта на Македония. Въпреки това антибългарските прояви в Скопие продължават да се толерират. Каракачанов призовава Недялковски да бъде наказан според закона, защото е извършил престъпление.

"Заявявам, че ако не предприемете действия към този престъпник, не само ръководената от мен партия „ВМРО – Българско национално движение“, но нито една партия в българския парламент няма да подкрепи македонската държава за ЕС и НАТО. Въпреки хубавите приказки, които говорите пред Европа и Брюксел, този път няма да бъде простено, ако това жалко дело не бъде наказано. Подобни античовешки, антиморални и антихристиянски прояви не може да бъдат толерирани. Напомням Ви, г-н Иванов, че паметникът почита паметта на тези герои, които се биха със сърби, англичани и французи не за друго, а за да запазят Македония от второто сръбско робство", каза още Каракачанов.

Депутатът от БСП Атанас Зафиров пък внася питане към външния министър Даниел Митов, за да го попита каква ще е реакцията на българската държава по повод поругаването на паметника на Каймакчалан и дали ще бъде наложена забрана на Недялковски да посещава България.

Независимият депутат Велизар Енчев пък призовава Митов да отзове посланика ни в Скопие ако македонският посланик у нас и външният министър на Македония не изразят съжаление за случилото се.

Малко по-късно от МВнР също разпространиха позиция:

"Българската държава години наред полага усилия за организиране на съвместни чествания на паметта на загиналите войници и подобаващо обозначаване на техните гробове. Това е утвърдена световна практика, почитаща паметта на загиналите от всички страни на военните конфликти, символизираща помирението и желанието за мирен съвместен живот, и не е свързана с користни политически, национални или религиозни мотиви.

От години властите в Република Македония поемат ангажимент да разгледат българските предложения в тази насока и от години сме свидетели на продължаващи вандалски актове. Актове срамни и необясними, поне от гледна точка на общочовешките ценности, като уважението към спомена за мъртвите.

Призоваваме властите в Република Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове, които, за съжаление, не са изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на Договор за добросъседство".