Какво би станало, ако 200-300 хил. бежанци дойдат на границата с Турция? Ще ги оставим да умрат? Ще стреляме по тях? Това попитал премиерът Бойко Борисов останалите си колеги премиери, събрани на европейската среща във Виена за проблема с бежанците. И получил мълчание.

И зададох въпроса какво би станало, ако 200 хиляди или 300 хиляди души дойдат на оградата с Турция, ще ги оставим да умрат? Ще стреляме по тях? Или ще ги пуснем да влязат и какво ще се случи в България като влязат? Искам вие да ни кажете рецептата. Знаете ли каква е рецептата – пълно мълчание. Чакаме да се случи нещо ужасно, ако това стане, разказа той за разговорите след края на срещата. 

Във Виена бяха премиерите от Балканския път, както и канцлерът Ангела Меркел и Доналд Туск. Борисов оцени разговора като ползотворен, но тежък.

"Затварянето на Балканския път не означава само затварянето на българо-турската граница", уточни той. "И по тази тема трябва да се търси общоевропейско решение и че на всички външните граници трябва да са им мили толкова, колкото и националните. Защото ако сега минете оттук за Германия, ще видите на една бензиностанция табела, на която пише, че влизате в Германия. Ако слезете на българо-турската или на българо-сръбската граница в момента, ще видите военни части, жандармерия, полиция, армия, военни коли, гранични, хиляди офицери и войници. Разликата е колосална", тази картина начертал през колегите си на срещата Борисов, разказа още той.

По думите му получил подкрепата на участниците в срещата. Поставил и условие.

"Поставих им условия в понеделник, надявам се след като и последните апликации, всичко отиде в Брюксел, да ни преведат парите, за да можем да започнем и тези процедури за закупуване на техника, камиони, джипове, термокамери, за да можем да осигурим условията на живот на военните, които са там, допълнителните полицейски части, които са на границата. Всички те са на хотел, всички са с командировъчни, всички на ден харчат държавни пари за командировка. Не навсякъде са добри условията и трябва да ги подобрим", добави Борисов.

Българският премиер разказа, че отново говорил за отношенията на ЕС с Турция при разрешаването на проблема с бежанците. Предложил и "своите услуги". Според него е много важно споразумението с Турция да работи.

"Ние държим европейските ни лидери, включително и предложих и моите услуги в тази посока, че споразумението с Турция трябва да работи и трябва да се намери максималното сечение то да продължи да работи и след декември. Защото Европа изобщо не е подготвена 1 млн. да влязат нови (мигранти – бел.ред.) изведнъж, не само в България, нагоре ще стане по границата огромен проблем. Защото всички добре знаем, че и неправителствените организации и всички останали стриктно следят за правата на човека. И зададох въпроса какво би станало, ако 200 хиляди или 300 хиляди души дойдат на оградата с Турция, ще ги оставим да умрат? Ще стреляме по тях? Или ще ги пуснем да влязат и какво ще се случи в България като влязат? Искам вие да ни кажете рецептата. Знаете ли каква е рецептата – пълно мълчание. Чакаме да се случи нещо ужасно, ако това стане", каза той. 

Борисов дал съвет - да се използва членството на Турция в НАТО като допълнителна гаранция за стабилност, стана ясно о думите му. Предложил на предстоящото заседание на Европейския съвет да бъде поканен и генералният секретар на Алианса.

„Другото ми предложение е за Либия, да се направят зони за сигурност. Не само Европа, а и САЩ, Китай, Русия, Индия, всички да дадат пари за тези хора. Ние не сме най-хуманната организация – Европа в света, само ние непрекъснато да вадим милиарди и да плащаме, а другите да ни дават съвети само. Поемете и вие от този финансов ангажимент, след като вие правите войните”, каза премиерът.

Към момента Фронтекс в Българи я има към 170 души, изчисли още Борисов. „Мисля, че с промяната в Закона за МВР бихме могли да си помогнем с бивши военни пенсионери, полицаи, особено в региона, които познават и добре границата. Защото хората от Фронтекс като дойдат в нашите планини, както каза канцлерът - Пирин е толкова висок и горист, че каква граница Бойко ще направи и сигурно ще са нужни поне 10 000-15 000 души само за Пирин”, допълни още Борисов.

Премиерът даде персонални напътствия и на гръцкия си колега Алексис Ципрас.

„Така че всички се обърнахме към колегата Ципрас да положи повече усилия, защото споразумението в случая Турция го спазва, а ние трябва да го спазваме, говоря в множествено число, защото от тази среща отново излизаме с много по-ясни теми и тези и всеки от нас да положи усилията да се случат бързо нещата”, каза Борисов.

Той заяви, че на срещата се е потвърдило, че на 6 октомври Европейската гранична полиция ще започне от България. „Надявам се да имаме и по-добри резултати. Важно е цялостното европейско решение. Всички осъзнават, че една по една държавите няма да се спасят или ако се спасят то ще е за месец”, отбеляза Борисов.