Участниците в европейската среща на високо равнище „Миграцията през Балканите“ във Виена трябва да поставят основата за забрана на придвижването на нелегални мигранти по балканския маршрут, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск при пристигането си в австрийската столица. Трябва да осигурим практически и политически условия, така че западният балкански маршрут завинаги да бъде затворен за нелегалните мигранти, подчерта Туск. Трябва да осигурим практически и политически условия, така че западният балкански маршрут завинаги да бъде затворен за нелегалните мигранти, каза той.

По покана на австрийския канцлер Кристиан Керн днес във Виена се провежда среща на премиери на държавите от Балканския маршрут в търсене на решение за смекчаване на бежанската криза. В срещата участва и германската канцлерка Ангела Меркел.

За обсъждането на мигрантската вълна и конкретни стъпки за нейното овладяване са поканени правителствените ръководители на България, Словения, Хърватия, Сърбия, Албания, Унгария, Румъния, Македония и Гърция.

Редом с Меркел участие в срещата потвърдиха също президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Програмата включва делово заседание и работен обяд. Основната обсъждана тема ще са затворените от пролетта на тази година редица граници по Балканския маршрут, което стана причина хиляди бежанци все още да са блокирани в Гърция, но и в други държави.

Засега е предвидена пресконференция след приключване на разговорите единствено на домакина, австрийския канцлер Кристиан Керн. При желание останалите правителствени ръководители ще имат възможност да направят изявления пред журналисти, интересуващи се от охраната на границите и положението с бежанците в конкретна държава.

“Срещата във Виена има скромни цели”, призна австрийският канцлер Керн пред в. “Дер Щандард”. Той е на мнение, че подобен форум не може да реши бежанската криза, но може да се направи стъпка напред в търсене на мерки срещу пораждането й. Една от тях е да се помогне на държави, където има много бежанци, каквито са Ливан и Йордания.

“Целта ми е да сме наясно какво се случва на определени граници и какъв вид помощ е необходима”, допълни Керн, визирайки предимно Гърция.

Форумът във Виена се провежда седмица след срещата на върха на ЕС в Братислава. Тогава по искане на премиера Бойко Борисов, подкрепян от Жан-Клод Юнкер, европейските лидери се съгласиха на България да бъде отпусната финансова помощ за опазване на границата ни, която е външна за ЕС. Така София ще получи незабавна финансова помощ в размер на 108 милиона евро, а впоследствие още 52 милиона евро.

Борисов настояваше за общо 160 милиона евро и претенцията де факто беше удовлетворена.