Новоизбраният депутат от „Единна Русия“ Пьотр Толстой няма да бъде редови член на държавната Дума. На заседание на ръководството на управляващата партия в събота бяха определени кандидатите за ръководните постове в долната камара на руския парламент.

Предложенията са направени от лидера на „Единна Русия“ и премиер на Русия Дмитрий Медведев. Заместник-председателите на Думата ще са петима – това са Пьотр Толстой, Ирина Яровая, Александър Жуков, Владимир Василев и Сергей Неверов.

Телевизионният водещ Толстой бе избран за първи път за депутат миналата неделя.

На излизане от избирателната секция в Югоизточния район на Москва той бе посрещнат от екип на БНТ. На въпрос за отношенията на Русия с България той отговори:

"Разбира се, просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме“.

Това предизвика остри реакции в България. Политически партии призоваха за държавна реакция, а министърът на външните работи Даниел Митов заплаши Толстой със забрана да влиза в страната. Руският депутат-журналист вече има забрана да влиза в Украйна заради крайната си позиция в защита на руското анексиране на Крим.

Интересна е и друга кандидатура за зам.-председател на Думата. Ирина Ярова е вносител на пакет антитерористични закони, които бяха приети това лято. Те увеличават драстично правомощията на властите и дават почти безконтролен достъп до данните за потребителите от интернет доставчиците. Законите станаха известни като „Пакета Ярова“ и провокираха множество протести.

Дмитрий Медведев е предложил Вячеслав Володин за председател на Думата. Той ще заеме мястото на Сергей Наришкин, когото президентът Владимир Путин издигна в ръководител на Службата за външно разузнаване. Наришкин е включен в списъка със санкции на ЕС и преди две години му бе забранено да посещава България.