Руският президент Владимир Путин е предложил на досегашния председател на Думата Сергей Наришкин да оглави Службата за външно разузнаване (СВР), предаде Интерфакс.

Досегашният шеф на Службата Михаил Фрадков, който през 2004-2007 г. бе премиер, вероятно ще оглави съвета на директорите на руските железници (РЖД).

Путин привикал на среща и двамата. Той изразил надежда, че избирателите, дали на парламентарните избори в неделя гласовете си за Наришкин, ще проявят разбиране към това, че той ще трябва да сдаде поста си.

Същевременно Путин дал висока оценка за дейността на СВР под ръководството на Фрадков в условията на днешната международна обстановка.

Председател на Думата според руски медии ще стане Вячеслав Володин - първи зам.-шеф на президентската администрация.

Кой е Сергей Наришкин

Сергей Наришкин бе вкаран в черния списък на ЕС заради нахлуването на Русия в Украйна и анексирането на Крим. Той няма право да стъпва на територията на съюза.

Това попречи на Наришкин да пристигне на посещение в България през май 2014 г. По тази причина лидерът на "Атака" Волен Сидеров се закани да поиска оставката на тогавашния външен министър Кристиан Вигенин.

"Ще посъветвам председателя на Народното събрание Михаил Миков да го покани и да видим какво ще направи Брюксел, дали ще бомбардира София, дали ще го арестуват на летището. Супер нелепо е да се прекратява визита на руския председател на техния парламент, защото Барак Обама решил така. Това е просто нелепо и Вигенин е по-католик от папата. Това е изключително неуместно поведение на външния министър и повод да му поискаме оставката", каза Сидеров.

Посещението така и не се състоя. Нито Вигенин се оттегли.

През пролетта на 2015 г. лидерът на БСП Михаил Миков се срещна с Наришкин в Москва.

"Само отбрани политици от ЕС ли да ходят в Русия?" С този контравъпрос Миков отговори на питанията на репортерите какво е правил в Русия.

Наришкин посреща Михаил Миков в Москва през март 2015 г. Снимка Държавна Дума на Русия

На същата среща шефът на Думата заяви, че "българското ръководство прекалено сляпо слуша указанията от Брюксел и Вашингтон въпреки националните интереси на страната".

В края на 2015 г. Наришкин нарече НАТО "тумор в Европа" и предложи пактът първо да изключи от редиците си САЩ, след което да се разпусне на няколко етапа.