Руско-българският диалог не преживява най-добрите си времена.

Това заяви председателят на руската Дума Сергей Наришкин, който прие в Москва лидера на БСП Михаил Миков, предаде РИА Новости.

"Според нашите оценки това се случва, защото българското ръководство понякога прекалено сляпо слуша указанията от Брюксел и Вашингтон въпреки националните интереси на страната", изтъкна той.

Наришкин е един от хората, на които ЕС наложи санкции още през пролетта на 2014 г. Той няма право да стъпва на територията на Евросъюза и дори да преминава транзитно през нея. По тази причина Наришкин не можа да осъществи планираното си посещение в България. То бе насрочено за 7 и 8 май 2014 г. Поради това лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска оставката на тогавашния външен министър Кристиан Вигенин.

Според Наришкин визитата на Миков има положителен принос за възстановяването на диалога между София и Москва.

"Оценяваме факта, че БСП винаги е била и е за развитие на сътрудничеството с Руската федерация, че е за премахване на така наречените антируски санкции. Това е инструмент, на неприкрит политически и икономически шантаж по отношение на Русия, който няма никакви правни основи", каза още той.

Русия разчитала много на контакти с България по парламентарна линия. Те обаче също не преживявали най-добрите си времена.

"Аз и моите колеги смятаме, че контактите на парламентарно ниво са много важни, най-вече в такъв момент, за намирането на изход от създалата се ситуация", каза Миков.