Името на бившата еврокомисарка (2004-2014) Нели Крус изплува покрай нови разкрития за офшорки на Бахамските острови, съобщи "Политико".

Това сочат нови данни, огласени от Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ). Той публикува данни за директорите и собствениците на над 175 000 компании на карибския архипелаг.

Холандката била директор на базираната на Бахамите компания Mint Holdings Limited поне известно време, в което е била и член на Европейската комисия. Тя бе член на двете поредни правителства на ЕС, оглавявани от португалеца Жозе Барозу. През 2004-2010 Крус отговаряше за конкуренцията, а през 2010-2014 г. - за комуникациите.

Компанията била финансирана от Обединените арабски емирства (ОАЕ). Целта й била изкупуването на международни активи на енергийния гигант Enron.

Ето как коментирал разкритията адвокатът на Нели Крус:

"Формално клиентът ми е съгласен, че е трябвало да обяви факта, че е била директор на тази компания на Комисията... Г-жа Крус ще информира председателя на Европейската комисия за това недоглеждане и ще поеме пълна отговорност за него", казва юристът, цитиран от в. "Гардиън".

Крус е била директор на Mint Holdings между юли 2000 и октомври 2009 г. Когато става член на Еврокомисията през 2004 г., тя декларира предишни постове в над 60 компании и организации. Холандката обаче не е посочила Mint Holdings.

Кодексът за поведение на Еврокомисията гласи:

"Комисарите не могат да бъдат ангажирани в каквато и да било друга професионална дейност, независимо дали печелят от нея или не."

Адвокатът на Крус твърди, че тя не е получавала пари за директорския пост на Бахамите. Тя не е давала съвети за сделката с Enron, нито е притежавала акции в компанията. Тази компания така и не е започнала да действа и не е имало срещи на борда й, твърди бившата комисарка.

Британската вътрешна министъркаа Амбър Ръд също е била директор на офшорки на Бахамите.

В публикуваните от консорциума документи фигурира името и на новата британска вътрешна министърка Амбър Ръд. Тя била директор на три офшорки. Съуправителят й в една от тях бил осъден на затвор за измами.

Преди пет месеца МКРЖ публикува досиетата "Панама", който уличи политици и други известни личности от цял свят, че крият сметки в офшорки.

Брюксел: Не знаехме, сега изясняваме случая

"Комисията не беше информирана за това", каза по-късно през деня пред журналисти в Брюксел по случая с Крус говорителят на Комисията Маргаритис Схинас. "Госпожа Крус ни каза и сега председателят (Жан-Клод Юнкер - б.а.) иска от нея разяснения в писмо подписано тази сутрин".

Тя "ясно, че не е спазила правилата и не е казала на Комисията", заяви говорителят. Комисията ще реши какви стъпки да предприеме, след като всички факти са на масата, добави той.

"Ние имаме много строги правила, най-строгите от всички, като започнем от договора и е важно тези правила да се спазват от всички, които са имали честта да служат като членове на Колегиума (на комисарите - б.а.)", каза Схинас. "В същото време Комисията трябва да може да се довери в точността и пълнотата на декларациите подавани от комисарите".

Запитан дали кодексът за поведение на комисарите трябва да бъде направен по-строг, той отговори:

"Има определени неща, които дори най-строгите правила не могат да поправят".  

Схинас не каза дали Комисията ще лиши Крус от пенсията ѝ. Той обясни, че главният изпълнителен орган на ЕС, който е длъжен да следи за спазването на законодателството, няма специална тайна служба, която да следи дали комисарите и висшите ѝ служители декларират вярно и пълно имуществените си интереси. ОЛАФ, европейската служба за борба с измамите, е независима от Комисията, посочи той.