Българското присъствие в Досиетата "Панама" е ясно, след като снощи Международният консорциум на разследващите журналисти огласи данните от най-голямото изтичане на информация за офшорни фирми в историята.

Това е и директната връзка към резултатите.

Какво ново можем да научим от тях? На първо място, информацията е доста орязана - има имена на фирми и хора, както и адреси в България, които са били използвани при заявките за регистрации. Но нищо повече. Сканираните копия на документи, свързани с финансови трансакции, както и други лични данни и използвани за кореспонденция имейли и телефони, са заличени.

ТОЧНО В 21.00 ЧАСА: ВСИЧКИТЕ БЪЛГАРИ В ДОСИЕТАТА ПАНАМА

От българската секция на Досиетата "Панама" излизат 50 офшорни фирми, както и 117 имена на "служители", свързани с тях. Най-често това са физически лица, макар че има и случаи на директно споменати фирми, или просто "На приносителя", когато някоя офшорка не е свързана с конкретно лице.

В. "24 часа" вече публикува информация за известните в обществото имена на бизнесмени като Васил Божков, Петър Манджуков, Николай Банев, Тодор Батков, Евелин Банев-Брендо и други, които се появяват в списъците. Изданието е българският партньор на международния консорциум, като продължава да оповестява информация за Панамагейтс. Най-новата публикация на в. "24 часа" е свързана с факта, че бизнесменът Младен Михалев, известен с прякора си "Маджо", някога е имал участие в офшорна компания, регистрирана през "Мосак Фонсека".

В случая Михалев се явява свързан с фирмата Anfield Finance Limited, регистрирана на Британските Вирджински острови. Но той не излиза в "българския" списък, а в този за Кипър, вероятно защото регистрацията е станала от Кипър, или е бил предоставен адрес на Острова на Афродита. В. "24 часа" не дава информация за това, а и няма възможност за проверка на документите в публичния регистър.

По подобен начин от списъците излезе и единственият българин на политическа позиция - шефът на държавната Българска банка за развитие Билян Балев. Той е включен в раздела за Монако, понеже е дал адрес в княжеството при регистрацията на офшорна фирма, свързана с покупката на яхта.

И ШЕФЪТ НА ББР БИЛЯН БАЛЕВ ИЗПЛУВА ОТ ДОСИЕТАТА ПАНАМА

И все пак, ето и други необхванати досега от публикациите на в. "24 часа" имена на хора с офшорки:

Основателите на веригата за битова техника и електроника "Техномаркет България" Филип Китов и Христо Кусев, както и съпругата на Китов Мина, и Маргарита Богатинова - бивш търговски директор във веригата.

Собственикът на фабриката за майонеза "Краси" Димитър Консулов.

Бившият шеф (2002-2004 г.) на Агенцията за чуждестранни инвестиции Павел Езекиев, който е управляващ съдружник във фонда за рискови инвестиции NEVEQ.

Цяла руска банкерска фамилия - Пьотр (Петър) Читипаховян, съпругата му Елена Читипаховян, както и синът им Степан Читипаховян. Пьотр Читипаховян е в съвета на директорите на руската банка "Трансстройбанк", а Степан е изпълнителен директор на институцията. И тримата Читипаховян са акционери в трезора.

В България Читипаховянови са участвали в строителни проекти за строежи на вилно селище в Обзор, като през 2008 г. Пьотр Читипаховян е обявил намерение там да бъде построен и първият хотел с бранда Marriott в България. Но проектът за хотела е останал неосъществен, сайтът на вилното селище стои необновяван от 2008 г., което означава, че вероятно кризата е попречила на построяването му. Иначе Пьотр, Елена, Степан, както и друг представител на фамилията - Юрий Читипаховян, имат участие в няколко регистрирани в България компании - "Главснаб", "АГК 2000" и "Балканска строителна компания 2002", които през последните години имат минимални или нулеви приходи.

За съжаление очакванията за други хора на позиция или български политици, поне засега, не се оправдават. Но поне всеки може да провери по фамилно или собствено име с търсачката на сайта https://offshoreleaks.icij.org, за когото си поиска.

Притежаването на офшорни компании не е незаконно. Но сега, когато са известни имената на всички българи в тях, Националната агенция за приходите може да започне обещанието си да направи проверка, за да види дали евентуално с тях не са правени някакви нарушния на данъчните закони.