Изграждането и ремонтирането на домове за възрастни ще бъде възможно с европари по оперативна програма „Региони в растеж” (2014-2020 г.).

"През настоящия програмен период ще бъдат финансирани домове за стари хора като част от социалната инфраструктура, за която са отделени общо 100 млн. лв.", съобщи регионалният министър Лиляна Павлова пред участниците на строителен форум в София.

Включването на специализираните домове в схемите за европейско финансиране се очаква отдавна. Проблемът с центровете за стари хора е, че са малко на брой, а сградният фонд е остарял. В последните години имаше обекти, които бяха ремонтирани с пари по "Красива България".

Министър Павлова изреди и другите приоритетни оси от новата оперативна програма:

- над 1,3 млрд. лв. са за градско развитие, като общините сами ще си избират проектите;

- 244 млн. лв. са за образователна инфраструктура. По-голяма част ще бъдат насочени към професионалните гимназии, в които освен ремонт на сградите, ще бъдат изграждани лаборатории, където учениците ще получават практически опит;

- 160 млн. лв. ще бъдат инвестирани за ремонт на спешни центрове и доставка на линейки в 170 населени места;

- 380 млн. лв. ще има за регионални пътища, като приоритет е Северна България. Вече са сключени договори за 200 млн. лв. за 15 участъка, а през следващата седмица се очаква обявяването на търгове за още три.

- ще се създадат три фонда за градско развитие – за София (с бюджет 180 млн. лв.), за Северна България (89 млн. лв.) и за Южна България (89 млн. лв.). Те ще финансират проекти на принципа на публично-частното партньорство.

- 200 млн. лв. се насочват за проекти за енергийна ефективност на жилищни и публични сгради в 28 малки общини.