Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В едно отворено общество проучванията на общественото мнение са необходими за връзка между управляващите и управляваните. Ако се възползваме от клишето, допитванията казват истината на властта. Това е много по-трудно да бъде направено в едно затворено общество, където хората се страхуват да говорят това, което мислят. През последните години руският президент Владимир Путин постепенно елиминира свободомислещите медии и унищожи групите на гражданското общество, но "Левада-център" успяваше да оцелее като независима организация за проучвания. Изследванията й на руското обществено мнение бяха задълбочени и това обяснява защо сега тя е под заплаха да бъде задушена.

Повече от десетилетие центърът, основан от Юрий Левада, бе известен като най-висш източник на проучване на това, което руснаците мислят, незасегнат от влиянието на Кремъл. Проучванията, които никога не е лесно да бъдат правени в общество, несвикнало със свободното слово, показаха възходите и паденията на постсъветския живот, включително действително високата популярност на Путин в годините на високите цени на петрола и относителната стабилност.

Но напоследък центърът документира и обратната страна на управлението на Путин. В есе, озаглавено "Путинският рецидив на тоталитаризма", директорът на центъра Лев Гудков писа миналата година, че 10 или 12 години на репресивно и тиранично управление са "стерилизирали" общественото пространство в Русия, като хората няма къде да артикулират интересите си и да разрешат проблемите си. Гудков казва, че Путин води Русия към диктатура с тежки последици за икономиката и бъдещето на страната.

В същото време Гудков показва, че руснаците са много наясно със самовъзвеличаването на кликата на Путин. В проучване от януари 2014 г. руснаците бяха запитани: "Какви черти смятате за най-характерни за повечето съвременни руски политици?"

44 на сто отговориха: "Безкрупулна жажда за власт." 41 процента казаха: "Користолюбие." А 1 процент заявиха, че лидерите им имат "висок морал". Гудков направи извода, че руснаците са „убедени, че настоящите управници са загрижени преди всичко за съхраняването на собствената си власт и личното си забогатяване, отколкото за благоденствието на страната". Проучванията на "Левада-център" преди парламентарните избори в неделя показват обществено разочарование от управляващата партия "Единна Русия".

Не е за учудване, че наскоро режимът отвърна на удара и обяви "Левада-център" за "чуждестранен агент". "Левада-център" е неправителствена организация, често работеща по допитвания заедно с чуждестранни партньор като Университета на Уисконсин в Медисън. Обявяването за "чуждестранен агент" може да бъде смъртоносен удар за "Левада-център".

"Сред повечето руснаци има опасения още от съветската епоха, че "чуждестранен агент" означава шпионин или саботьор", каза Гудков пред Блумбърг.

Ще споделят ли руснаците честните си мисли с организация, носеща такова клеймо? Едва ли.

Подобно на всички тирани, Путин си вярва, че е обичан лидер и не може да греши. Проучванията на Гудков показаха, че не всичко е наред в Путинленд. "Левада-център" помагаше на руснаците да казват истината и че затова на организацията сега е наредено да млъкне.

----

* Коментарът на "Вашингтон пост" е редакционен.

Коментари

Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Нищо ново

"Защитниците" на "свободата на словото" винаги пазят слободията на словото на тия, на които плащат. Седи и там некой млад Косью Мишев, чука по клавишите, пие безплатното "американско кафе" от кафеварката и мечтае как големото добрутро ще го забележи и ще му даде пари и слава.
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Мурзилките

винаги са били най-активни, когато обикновените хора започват да живеят зле. В този ред на мисли, не е чудно, че им се дава поле за изява в Русия, а всички останали гласове се заглушават.
 's picture

Радев

Радев

В крайна сметка всичко опира до източниците на финансиране. Ако те идват от чужбина, не разбирамзащо от "Левада" се засягат, че са наречени "чуждестранни агенти". Нима нашенските центрове за либерални, пазарни, демократични и други ала-бала стратегии не са един дол дренки?
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Значи...

... и Софийският университет, спонсориран с пари от чужбина по различни образователни програми, трябва да бъде класифициран като "чуждестранен агент". За всичкото бенефициент по оперативните програми пък да не говорим. :)
 's picture

Уточнител

ЧЕРВЕНИ ФАТМАЦИ ОТ БНА

Горната ЧервеноРуска сган не е доволна. В тяхната истинска родина - Россия, истината е противодържавно престъпление...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.