Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Макар пространството за независима журналистика в Русия да намаля драматично през последните години, една организация сякаш държеше фронта. Тя се наричаше РБК и бе собственост на милиардера Михаил Прохоров, който неуспешно се кандидатира срещу Владимир Путин за президент през 2012 г. Прохоров се представи слабо като политик и взе само 8 на сто от гласовете, но РБК започна да процъфтява през последните две години с нещо почти нечувано в днешна Русия - задълбочени разследвания и дори нарастваща аудитория. На 13 май гилотината падна.

Трима редактори от ръководството подадоха оставки, сред които главният редактор на групата Елизавета Осетинская, шефът на вестник РБК Максим Солюс и редакторът на агенция РБК Роман Баданин. Макар компанията да похвали тръгващите си редактори, други новини гласят, че те са били принудени да го направят поради недоволството на Кремъл от разследванията на организацията и нарастващата й популярност.

Путин никога не е унищожавал изцяло независимата журналистика в Русия. Той я изтиква встрани. Той разреши няколко малотиражни либерални вестника да оцелеят. И почти всички новинарски медии прибягват до превантивна автоцензура. Докато гледната точка на Кремъл доминираше в телевизионните новини - главен източник на информация за повечето хора. Винаги когато една организация или собственикът й предизвикваха Путив, навлизаха в забранени зони или аудиторията им ставаше твърде голяма, властите ги кастрираха, често с махане на собствениците и редакторите. Това се случи с телевизия НТВ в изрева на президентството на Путин, повтори се в сайта "Лента.Ру" през 2004 г., а сега стана с РБК.

Покрай чувствителните въпроси РБК публикува подробни репортажи за имотните холдинги на Руската православна църква, за наличието на руски войници в Украйна, за корупцията в Министерството на културата и - което бе може би най-дръзко - навлезе в темата табу за семейството на Путин, включително за еднаа от дъщерите му и бизнес сделките на нейния съпруг. Съвсем наскоро РБК писа и за досиетата "Панама" и съучастието на приятели на Путин в прехвърлянето на милиони долари чрез офшорни сметки. Това, изглежда, преля чашата. Дмитрий Кисельов - водещ на телевизионно шоу в неделя вечер, яростен антиамерикански коментатор и защитник на Путин, размаха в ефир брой от вестник РБК, публикувал статия за изтеклите информации относно досиетата "Панама", и нападна журналистите от РБК, че били нелегални "помощници" на САЩ.

Щурмоваците на Путин използват насилие, за да заглушат гласовете на опозицията. Последният пример е как група прокремълски казаци нападнаха бореца срещу корупцията Алексей Навални и поддръжниците му. Шестима души бяха ранени, а един влезе в болница. Стилът на Путин е да взема на прицел враговете си поотделно. Но осезаемо последствие от това е страхат. Както изтъква Лев Гудков - директорът на "Левада център", Путин направи политическата сфера "стерилизирана", без нищо, което би позволило на хората да обсъждат публично социалните проблеми.

Путин тръгна по нелибералния път към авторитаризма, макаар някога да се зарече "безусловно" за защитава зараждащата се демокрация в Русия. Вместо това той изгради култ към личността. Това е кух пиедестал, върху който стои бъдещето на Русия.

-----

* Коментарът на в. "Вашингтон пост" е редакционен.

Ключови думи

Коментари

Русия, русия, русия. А как стоят нещата с медиите у нас? Колко от тях не са изцяло подкупни като РБК? Колко не са в бизнеса да осигуряват медиен комфорт на някого? Нула и нула.

Казваш, за Русия или добро, или нищо - като за мъртвите. Може би имаш право ...

Казвам, че русия не ме ебе изобщо. Русия е проблем на руснаците, не мой. Мой проблем сте българските русофоби, които постоянно се возите некъпани в градския транспорт, ругаете се с контрольорите и ми пречите с гюрултията, паркирате си петнайсетгодишните трошки неправилно, засичате ме, понеже карате на зиг-заг в задръстванията, отнемате ми предимство, крадете от държавните пари, които с събират от мен, набутвате ме с русофобски заеми, вдигате ми шум до късно и не си събирате лайната от кучетата. Животни сте.

И селяндурщината присъща на русофила какво общо има с анти-руските позиции на хората. И ти като социален защитник на Русия каква кола караш бе двуличник. Да не би да караш чисто нови коли? И от къде са ти парите за чисто новите ти коли бе русофилски малоумнико. Защото пък ти ми пречиш с шума който постоянно ми създаваш натрапвайки ми психичните си проблеми, пробутвайки ги като някакъв обществен интерес който други трябвали да го решават понеже е бил неотложен проблем, да се излекуваш върху другите използвайки ги като лечебна терапия. Пречи ми кресливостта си който не е с Русия е враг на България. Пречиш ми въобще с присъствието си.

Българин

Гусдин Пути-нофил, за какви редки къпания говорите не знам, явно се движите във вашите си там кръгове, на вашето ниво. Русия ще е проблем на България до тогава, до когато поставени монополи на наша земя източват парите ни, като не плащат ДДС, да не говорим за тъй наречените "политици". Тези които карат на зиг-заг и не чистят акитата на кучетата си, са точно онези, закичени с Георгиевските лентички на ревера.

Мони

Дефицит бюджета РФ за 4 месяца 2016 г. составил 4,7% ВВП, за апрель - 8,6% ВВП - Минфин. Тези проценти означават трилиони рубли, които трябват за пенсии, образование , здравеопазване.А харчат като бесни за оръжие и война! За да ги покрият печатат рубли и продават твърда валута от резерва!

Ура. Ти колко пари направи от това, радиоточке?

zakkwylde

Не можеш да кастрираш евнух. Както и развален домат не се разваля.

"Пречиш ми въобще с присъствието си." *** това е универсалният отговор на русофоба на всяко мнение, различно от неговата простотия. Русофобът отрича всичко, освен собствената си дивотия.

Хихихи, я какъв "Българин" си имаме, все някой му насрал в гащите. Е какво общо има нежеланието на избраното от тебе българско правителство да си събира данъците с Путин бе, гащнико? Каквото си избрал, такова те управлява. За това Русия е последната виновна инстанция. Сегашният кабинет е изцяло "европейски" - от най-добрия приятел на Юнкер, Тиквоний, през "европейката" Кунева, бивша комисарка, доредила се дотам с любовно обслужване на един оли(гоф)рен, та до сътрапезниците на Цар Обама, участниците в молитвени закуски Цветаний и една малка винеткопродавачка. Дей го Путин?

Колкото за георгиевски лентички, не съм виждал такива да разхождат кучета. Но лайната на протестърските кучета през 2013-2014 не смогваха да ги изметат.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.